Print

Participarea ministrului justiției, Tudorel TOADER, la Conferința Internațională a directorilor de servicii penitenciare europene cu tema „Provocări actuale în sistemele penitenciare din Europa – Prevenirea fenomenului radicalizării și reducerea supraaglomerării în penitenciare”

În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Administrația Națională a Penitenciarelor organizează, la Sinaia, în perioada 1 - 4 aprilie, în parteneriat cu Directoratul Serviciilor Corecţionale Norvegiene, Conferința Internațională a directorilor de servicii penitenciare europene cu tema „Provocări actuale în sistemele penitenciare din Europa – Prevenirea fenomenului radicalizării și reducerea supraaglomerării în penitenciare”.

Conferința se adresează directorilor generali ai sistemelor corecționale de la nivelul Europei, iar la lucrări participă și reprezentanți ai Consiliului Europei din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Pentru fiecare stat membru, problema radicalizării constituie o prioritate. Radicalizarea cetățenilor europeni reprezintă o amenințare reală pentru Uniunea Europeană, statele membre și țările vecine, fiind necesare reguli cuprinzătoare și acțiuni coordonate comune.

O altă problemă de mare interes abordată în cadrul lucrărilor o constituie supraaglomerarea din penitenciare, un factor care împiedică realizarea funcției de reintegrare în societate a persoanelor private de libertate. Mai mult, această problemă a fost ridicată și în Parlamentul European, apreciindu-se că statele membre ar trebui să urgenteze reducerea supraaglomerării și prevenirea radicalizării.

În acest context, în discursul susținut la deschiderea lucrărilor, ministrul justiției a afirmat faptul că: “Prezentul eveniment reprezintă o oportunitatea de a împărtăși cele mai bune practici pe aceste subiecte cu reprezentanții altor state și de a identifica cele mai bune soluții pentru prevenirea și stoparea fenomenului radicalizării și reducerea supraaglomerării în penitenciare”