Print

Reuniunea Rețelei Judiciare Române în materie penală

În perioada 4 – 6 aprilie 2016 a avut loc la sediul Ministerului Justiției, prima reuniune din acest an a Rețelei Judiciare Române în materie penală. Reuniunea a fost organizată de către Ministerul Justiției, prin Direcţia Drept Internațional și Cooperare Judiciară (DDICJ).

La reuniune au participat judecători și procurori, membri ai Rețelei Judiciare Române în materie penală din cadrul curților de apel, parchetelor de pe lângă curțile de apel, Serviciului de cooperare judiciară, relații internaționale și programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și reprezentanți ai DDICJ.

În cadrul reuniunii au fost dezbătute aspecte legate de transpunerea în legislația română a următoarelor directive:
• Directiva 2014/41/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind ordinul european de anchetă în materie penală (cu termen de transpunere 22 mai 2017) și
• Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum și dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate (cu termen de transpunere noiembrie 2016).

Totodată, au fost prezentate informații actualizate cu privire la:
• operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate,
• concluziile întâlnirii bilaterale româno–austriece (februarie 2016) în materia transferului de persoane condamnate, precum și
• soluția pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la data de 5 aprilie 2016 (cauzele conexate C-404/15 și C-659/15 PPU - Pál Aranyosi și Robert Căldăraru).