Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


5 sedii moderne de instanță până la finalul lui 2023 și peste 2.000 de locuri noi de detenție ca urmare a parteneriatului MJ-MDLPA până în 2025

Situația la zi a celor 11 obiective de investiții necesare asigurării infrastructurii judiciare a fost principala temă discutată, miercuri, de ministra Justiției, Alina Gorghiu, la întâlnirea de lucru cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea. La discuții au participat, totodată, secretarul de stat Bogdan Ilea, directorul general al ANP, Dan Halchin, și președinta Companiei Naționale de Investiții, Manuela Irina Pătrășcoiu.

”Asigurarea infrastructurii judiciare devine o problemă din ce în ce mai presantă, în lumina ultimelor activități desfășurate de instituții ca DNA, DIICOT, Poliția Română. Ministerul Justiției are în vedere creșterea ritmului investițiilor, atât la nivelul instanțelor, cât și la nivelul penitenciarelor. Sprijinul ministrului Veștea și al echipei Ministerului Dezvoltării este esențial, pentru că o parte din investiții sunt desfășurate prin C.N.I. În curând, sper să deblocăm lucrările la câteva penitenciare. Este un semnal bun, inclusiv la nivel internațional. Dacă toate lucrurile merg bine, spre finalul anului, vom începe lucrările pentru 300 de locuri de detenție la penitenciarul Gherla, jud. Cluj” a declarat ministra Justiției, Alina Gorghiu.

Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, lucrează împreună cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, pentru a atinge următoarele rezultate:

- darea în folosință a 5 sedii de instanță până la finalul anului 2023;

- crearea a 2025 locuri noi de detenție până la finalul anului 2025.

Modernizare sistemului penitenciar care să soluționeze problema supraaglomerării carcerale și a condițiilor de detenție a fost asumată, în noiembrie 2020, de către Guvernul României prin intermediul unui memorandum și urmărește executarea hotărârii-pilot Rezmiveș şi alţii împotriva României, pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017.

Informații suplimentare privind investițiile în desfășurare:

A. Instanțe:

- Consolidare, extindere, amenajare și reparații capitale la Judecătoria Târgoviște: stadiul lucrărilor este de 99%.

- Extindere Tribunal Gorj: stadiul lucrărilor este de 99%.

- Reparații capitale, amenajare, consolidare, restaurare și extindere sediu Judecătorie Slatina: stadiul lucrărilor este de 98%.

- Lucrări de intervenție și extindere la sediul Curții de Apel Târgu Mureș: stadiul lucrărilor este de 97%.

- Reparație capitală și modernizare sediu Tribunal Hunedoara și Judecătoria Deva: stadiul lucrărilor este de 97%.

B. Penitenciare - pentru trei obiective de investiții, Penitenciarul Gherla (300 locuri), Craiova-Pelendava (325 locuri) și Bistrița (500 locuri), există fonduri alocate de la bugetul de stat prin C.N.I. și au fost demarate procedurile de achiziție pentru proiectare și execuție.


Publicat in: 27/09/2023