Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Anunț cu privire la închiderea procedurii de selecție a procurorilor în vederea ocupării unor funcții de conducere vacante din data de 28.07.2021

La data de 16.12.2022 a intrat în vigoare Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor; pentru prima dată, actul normativ reglementează detaliat, la nivel de lege, procedura de numire în funcțiile de rang înalt din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) și al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Astfel, conform prevederilor art. 144 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, procurorul general al PÎCCJ, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul-şef al DNA şi al DIICOT, adjuncţii acestora, precum și procurorii-şefi de secţie ai PÎCCJ, DNA și DIICOT sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod.
Prin nota internă nr. 68240/28.07.2021 a Ministerului Justiției, a fost aprobată declanșarea procedurii de selecție în vederea efectuării propunerilor de numire a procurorilor pentru ocuparea unor funcții vacante de conducere. Funcțiile de conducere vizate de această procedură de selecție sunt următoarele:
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:
- Procuror şef secţie – Secţia de resurse umane şi documentare;
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism:
- Procuror-şef;
- Procuror-şef adjunct;
- Procuror-şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice;
Direcţia Naţională Anticorupţie:
- Procuror-şef adjunct;
- Procuror-şef secţie – Secţia de combatere a corupţiei;
- Procuror-şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie;
- Procuror-şef secţie – Secţia judiciară penală.

Potrivit calendarului estimativ cuprins în anunțul publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiției la data de 28.07.2021, s-a prevăzut faptul că cererile de înscriere se pot depune până la data de 01.09.2021, urmând ca la data de 02.09.2021 să fie afișată lista procurorilor care îndeplinesc condițiile de participare la selecție, iar în perioada 06 - 09.09.2021 să fie susținute interviurile de către aceștia.
Prin nota internă nr. 30/68240/03.09.2021 a Ministerului Justiției, a fost dispusă suspendarea procedurii și a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției anunțul prin care a fost suspendată procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea unor funcții de conducere vacante.
Având în vedere preconizata adoptare a legilor justiției, prin care urma să fie reglementată în detaliu o procedură transparentă și echilibrată, în lumina recomandărilor din cadrul Rapoartelor MCV și a opiniilor anterior exprimate de Comisia de la Veneția, procedura nu a mai fost reluată; procedura reglementată prin Legea nr.303/2022 privind numirea și revocarea procurorilor de rang înalt a fost apreciată prin recentul aviz urgent (decembrie 2022) al Comisiei de la Veneția drept una care asigură echilibrul între instituțiile implicate în procedură, ministrul justiției, Secția pentru procurori a CSM, Președintele României.
Cele mai multe dintre funcțiile menționate supra sunt în prezent ocupate prin delegare, câteva fiind vacante (spre exemplu, conducerea DIICOT este asigurată de procurorul-șef adjunct al direcției, care este numit în această funcție).
Cât privește selecția a cărei suspendare a fost dispusă la data de 03.09.2021, aceasta a fost declanșată și s-a derulat în mod parțial conform unei proceduri care nu era reglementată, ca atare, în lege. Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 303/2022, procedura de numire a procurorilor pentru ocuparea funcțiilor vacante de conducere din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, funcții prevăzute anterior la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a fost reglementată în mod detaliat la nivel de lege; prin urmare, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 303/2022, la data de 16.12.2022, pentru efectuarea numirii în toate funcțiile prevăzute la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, este obligatorie respectarea acestei noi proceduri legale, care este de imediată aplicare.

Având în vedere intrarea în vigoare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ce reglementează, la art. 144 și următoarele, o nouă procedură de numire a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casații şi Justiţie, prim-adjunctului şi adjunctului acestuia, a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a adjuncţilor acestora, precum și a procurorilor-şefi de secţie ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, se închide procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea unor funcții de conducere vacante, care a fost declanșată la data de 28.07.2021 și a fost suspendată la data de 03.09.2021.
Procurorii anterior înscriși în această procedură se pot înscrie, în condițiile legii, în procedurile de selecție deschise sau care vor fi deschise sub imperiul noii Legi nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Pentru informații suplimentare consultați pagina inițială a anunțului


Publicat in: 28/12/2022