COMUNICARE DE PRESĂ
În perioada 26 - 27 octombrie, ministrul Justiției a avut o serie de întâlniri cu oficiali europeni în cadrul și în marja vizitei oficiale desfășurate la Bruxelles de către Prim-Ministrul Nicolae Ciucă, din a cărui delegație a făcut parte, alături de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Ministrul Justiţiei a avut întrevederi bilaterale cu Vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, şi Comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders. La întâlniri a participat şi ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Discuţiile au fost constructive, ambii oficiali UE salutând adoptarea legilor Justiţiei, un obiectiv important în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), dar şi un jalon în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniul Justiției (PNRR). Ministrul Justiției a subliniat că este rezultatul unui efort desfăşurat pe o perioadă de 10 luni de muncă intensă, încheind aproape doi ani de dezbateri publice şi un rezultat de echipă, al Guvernului, sistemului judiciar şi Parlamentului, pe baza unui sprijin politic constant din partea Președintelui, Prim-Ministrului, a Coaliției de Guvernare, precum şi a liderilor celor două Camere ale Parlamentului. Ministrul a subliniat performanța membrilor Parlamentului de a dezbate intens şi serios cele trei legi ale Justiției.
În cadrul discuțiilor, ministrul Justiției s-a axat pe temele stadiului implementării recomandărilor MCV și a jaloanelor din PNRR. Ministrul Justiției a subliniat că analiza tehnică a legilor Justiției demonstrează, în opinia părții române, faptul că legile Justiției includ atât recomandările din cadrul MCV, cât şi cele din cuprinsul avizelor exprimate de Comisia de la Veneția. Astfel, ministrul Justiției a exprimat faptul că legile Justiției sunt aliniate standardelor europene, magistratura română parcurgând în anii de după aderare un progres constant, precum şi faptul că aceste progrese trebuie continuate permanent pe termen lung, în interesul cetățenilor români, care au dreptul la o Justiție independentă și eficientă.
Ministrul Justiției a susținut în cadrul întâlnirilor faptul că magistratura română este una europeană prin vocație, tradiții şi standarde legislative, dar şi profesionale, nefiind cu nimic mai prejos decât magistratura din alte State Membre ale UE.
În încheierea discuțiilor, ministrul Justiției şi-a exprimat o dată în plus disponibilitatea de a continua dialogul cu Comisia Europeană.
Publicat in: 28/10/2022