Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


COMUNICAT DE PRESĂ

Aderarea la Convenția Anti-mită a OCDE a fost adoptată de Parlament

Senatul României a adoptat ieri, 19.06.2023, în calitate de cameră decizională Proiectul de Lege privind aderarea României la Convenția Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale sau Convenția Anti-mită, cum mai este ea cunoscută.
Acest moment reprezintă atingerea unui important obiectiv de etapă în cadrul procesului de aderare a României la OCDE, odată cu care România devine și membră a Grupului de Lucru Anti-mită al aceleiași organizații.
Prin această reușită se produce și o schimbare de postură pentru România care va participa pe viitor, din poziția de evaluator, la analiza progreselor altor state care doresc să devină parte a acestui format sau sunt în diverse stadii de implementare a prevederilor convenției. Este o confirmare a parcursului corect pe care România este angajată în ce privește lupta împotriva corupției și totodată a rezultatelor eforturilor depuse în acest domeniu.
Rapiditatea cu care Parlamentul României a adoptat Legea inițiată de Guvern privind Aderarea României la această importantă Convenție, cu majoritate cvasiunanimă în ambele camere, demonstrează buna colaborare între Executiv și Legislativ în acest proces și că angajamentul țării noastre este unul pe toate fronturile față de acest obiectiv, unul dintre cele mai importante azi la nivel național.
Aderarea la acest instrument este de natură a genera un impact macroeconomic favorabil pe termen lung. Va avea ca efecte consolidarea poziției României în raport cu principalele instituții internaționale de rating, cu influențe pozitive în situațiile de accesare a finanțărilor externe, beneficii directe în atragerea de investiții străine din perspectiva siguranței și predictibilității ce decurg din statutul de membru al OCDE și creșterea credibilității României în relația cu partenerii importanți.
Conform Convenției Anti-mită, statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni coruperea funcționarilor publici în cadrul operațiunilor economice internaționale, inclusiv punerea în aplicare de politici și proceduri pentru a descuraja darea de mită, promovarea conștientizării în rândul companiilor cu privire la riscurile și consecințele dării de mită. Convenția prevede, de asemenea, asistență juridică reciprocă între statele membre în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupere a funcționarilor publici străini în operațiunile economice internaționale. OCDE monitorizează nivelul de conformitate a legislației, politicilor și practicilor statelor membre ale Grupului de Lucru Anti-mită cu standardele Convenției printr-un proces de evaluare între părți (inter pares), care evaluează implementarea și aplicarea măsurilor anti-mită ale statelor membre.


Publicat in: 20/06/2023