Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Comunicat de presă

Ministerul Justiției, prin Secretarul de stat George-Cătălin Șerban, a participat, în data de 20 martie 2023, la Conferința desfășurată la Londra, organizată pentru a sprijini Curtea Penală Internațională (CPI) și ancheta asupra crimelor de război din Ucraina.

Evenimentul a fost co-prezidat de către Secretarul de stat pentru Justiție al Marii Britanii, Dominic Raab, și Dilan Yeșilgöz Zegerius, ministrul Justiției și Securității al Regatului Țărilor de Jos.

La conferință, au participat procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Ahmad Khan, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, ministrul Justiției al Republicii Ucraina, Denys Maliuska, și procurorul general al Republicii Ucraina, Andriy Kostin.

În intervenția din cadrul sesiunii de dezbateri în materia obținerii probelor și coordonării, Secretarul de stat George-Cătălin Șerban a subliniat importanța desfășurării unei anchete eficiente, context în care au fost accentuate eforturile statelor implicate în echipa comună de anchetă constituită cu sprijinul Eurojust, la care participă și Biroul Procurorului Curții Penale Internaționale. Schimbul de probe și informații în cadrul echipei comune de anchetă este facilitat și prin crearea bazei de date a Eurojust (Core International Crimes Evidence Database-CICED), pentru stocarea și analizarea probelor în scopul anchetării crimelor internaționale.

România dispune de legislație națională care permite o cooperare largă cu CPI, inclusiv în ceea ce privește martorii amenințați și victimele vulnerabile.


Publicat in: 21/03/2023