Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Comunicat de presă

[:ro]

În perioada 10-21 mai a.c., a avut loc vizita în România a misiunii oficiale a delegației Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT).

Pe parcursul misiunii delegaţia a avut întrevederi atât la nivel înalt, cât şi cu experţi din cadrul următoarelor instituţii: Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Delegaţia CPT a vizitat următoarele penitenciare: Giurgiu, Galați, Craiova, Mărgineni; precum şi următoarele centre de reţinere şi arest preventiv: Bucureşti - Centrele nr. 1 şi 2, Prahova – Câmpina, Giurgiu, Dâmbovița, Galați, Dolj. Au fost purtate, de asemenea, dialoguri cu reprezentaţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În cadrul vizitei de final de misiune în România, delegaţia CPT, reprezentată la nivelul său cel mai înalt, prin prezenţa domnului Alan Mitchell, preşedintele CPT, domnul Hans Wolff, primul vice-președinte al CPT şi a doamnei Therese Maria Rytter, cel de-al doilea vice-președinte al CPT, alături de alţi şase membri şi experţi au prezentat domnului ministru al justiţiei, Stelian Cristian Ion, doamnei Gabriela Scutea, Procurorul general, domnului Bogdan Despescu,  secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi celorlalţi oficiali prezenţi la reuniune, concluziile preliminare, precizând că raportul urmează să fie supus adoptării în cursul lunii noiembrie a.c.

Delegaţia misiunii CPT a apreciat atât excelenta cooperare cu autorităţile române pe parcursul vizitei, cât şi eforturile evidente şi vizibile în sensul îmbunătăţirii în general a situaţiei locurilor de detenţie din România, îndeosebi în cazul penitenciarului Galaţi, faţă de constatările cuprinse în raportul CPT din cursul anului 2018.

Au fost apreciate rezultatele obţinute în condiţiile provocărilor suplimentare survenite în context pandemic, în special cele din programul de vaccinare, consemnându-se vaccinarea cu prima doză a peste 10.000 de persoane private de libertate. Au fost, de asemenea, semnalate problemele constatate de CPT, în special în ceea ce priveşte infrastructura, resursa umană, respectiv unele proceduri aplicate faţă de persoanele private de libertate, aspecte pe care autorităţile române s-au angajat să le abordeze cu maximă implicare şi celeritate.

[:]


Publicat in: 21/05/2021