Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Comunicat de presă în urma participării ministrului Justiției, Stelian-Cristian ION, la reuniunea informală a miniștrilor justiției din statele membre UE

[:ro]Ministrul Justiției, Stelian-Cristian ION, a participat vineri, 29 ianuarie 2021, la reuniunea informală a miniștrilor justiției din statele membre UE, organizată de Președinția portugheză a Consiliului UE.

Temele de discuţie au fost: protejarea adulților vulnerabili în Europa, protecția drepturilor de proprietate intelectuală prin intermediul dreptului penal, legătura dintre contrafacere și criminalitatea organizată şi digitalizarea justiției.

Încrederea și recunoașterea reciprocă sunt elemente cheie ale colaborării noastre și, în această lumină, voi răspunde întrebărilor formulate de Președinția portugheză. Convenția de la Haga conține dispoziții adecvate pentru facilitarea recunoașterii și executării reciproce a măsurilor de protecție a adulților vulnerabili. Consider că ratificarea de cât mai multe state membre va oferi cadrul normativ necesar pentru protejarea drepturilor adulților vulnerabili, în situații transfrontaliere. Putem susține analizarea problematicii și la nivelul UE, pentru identificarea elementelor concrete care ar reclama o acțiune imediată”,  a declarat ministrul Justiției.

Miniştrii justiţiei au fost de acord că fenomenul contrafacerii pune în pericol sănătatea publică și siguranța consumatorilor, îndeosebi în actualul context pandemic, și afectează toate sectoarele activității economice, produsele contrafăcute concurând neloial cu produsele legitime și reducând stimulentele pentru inovare. Există legături puternice între contrafacere și criminalitatea organizată care impun eforturi substanțiale din partea autorităților pentru combaterea acestor fenomene. Un pas important în acest sens îl poate reprezenta ratificarea de către Statele Membre UE a  Convenției privind contrafacerea produselor medicale și a infracțiunilor similare care implică amenințări la adresa sănătății publice, adoptată de Consiliul Europei la 28 octombrie 2011 (Convenția Medicrime), care se poate dovedi un instrument foarte util în cooperarea judiciară în materie penală. Discuțiile vor continua și cu privire la eventuale armonizări la nivel unional a incriminării încălcării drepturilor de proprietate intelectuală.

Nu în ultimul rând, delegațiile și-au arătat sprijinul pentru transformarea digitală a justiției și promovarea instrumentelor necesare la nivelul Uniunii, pentru a menține accesul la justiție pentru toți cetățenii, inclusiv în era digitală.

Elemente de background:

Reuniunea informală a miniștrilor justiției este prima organizată în timpul Președinției portugheze a Consiliului UE. În mod tradițional, în cursul semestrului I 2021, urmează a fi organizate încă două reuniuni ministeriale, în martie și iunie.[:]


Publicat in: 31/01/2021