COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND FINANȚAREA A 12 PROIECTE ÎN CADRUL APELULUI LANSAT DE MINISTERUL JUSTIŢIEI ÎN VEDEREA IMPLEMENTĂRII PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
Ministerul Justiției a încheiat contracte de finanțare pentru 12 proiecte finanțate din fonduri aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență, în valoare totală de 585.722.746 de lei (aproximativ 117.144.000 de Euro), având ca beneficiari Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (trei proiecte), Ministerul Justiţiei (patru proiecte), Agenţia Națională de Integritate (trei proiecte), Consiliul Superior al Magistraturii (un proiect), Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (un proiect).
Proiectele implementate de Ministerul Justiţiei au drept obiectiv modernizarea infrastructurii IT a sistemului judiciar prin operaționalizarea a două centre de date pentru instituțiile acestuia, prin achiziționarea de echipamente de comunicații și securitate, de procesare și stocare, de stații de lucru echipate complet, laptopuri, sisteme de videoconferință, multifuncționale, imprimante și scannere, precum și prin asigurarea infrastructurii tehnice pentru desfășurarea muncii de la distanță, îmbunătățirea comunicațiilor și asigurarea accesibilității serviciilor de e-mail pentru angajații din justiție.
Cele trei proiecte implementate de ANI vizează sprijinirea digitalizării sistemului de integritate, prin îmbunătățirea activității de verificare a conflictelor de interese în procedurile de achiziție publică (PREVENT), prin dezvoltarea unei platforme digitale de conștientizare și prevenire în materia integrității, precum și prin dezvoltarea unui portal care va permite comunicarea electronică cu agenția.
Prin intermediul celor trei proiecte implementate de PÎCCJ se urmăreşte modernizarea infrastructurii IT de la nivel central şi local, pentru îmbunătățirea rețelei de comunicații prin creșterea capacității de transmitere a datelor în rețelele INTRANET /INTERNET (trafic criptat), operaționalizarea unei noi rețele LAN (date-voce), precum şi îmbunătăţirea capacităţilor în materie de securitate cibernetică.
Proiectul având ca beneficiar Consiliul Superior al Magistraturii va sprijini realizarea unui upgrade tehnologic al platformei tehnice din sălile de ședințe ale CSM, securizarea mediului digital din infrastructura CSM şi crearea mediului, tehnologiilor și resurselor necesare dezvoltării, testării și implementării de noi aplicații și servicii informatice.
Proiectul având ca beneficiar Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va contribui la creşterea capacităţii de păstrare şi depozitare în condiţii optime de siguranţă a bunurilor mobile indisponibilizate, prin construirea a 5 depozite pentru administrarea bunurilor indisponibilizate în procesele penale.
Alte zece proiecte depuse de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice și Autoritatea Națională pentru Cetățenie, se află în proces de evaluare.
Ministerul Justiției are calitatea de coordonator al investiției 4 „Digitalizarea sistemului judiciar” aferentă Componentei 7 „Transformare digitală”, precum și al investițiilor 1. „Optimizarea infrastructurii judiciare pentru a garanta accesul la justiție și calitatea serviciilor” și 2. „Dezvoltarea infrastructurii logistice (non-IT) necesare luptei împotriva corupției și recuperării bunurilor și prejudiciilor generate de infracțiuni, inclusiv a formării profesionale în aceste domenii)”, aferente Componentei 14 „Buna guvernanță”, din Planul National de Redresare și Reziliență.
Mai multe informații despre reformele și investițiile din PNRR aflate în coordonarea Ministerului Justiției se regăsesc aici: https://www.just.ro/pnrr/.
Publicat in: 17/03/2023