UPDATE. Comunicat de presă privind participarea Ministerului Justiției, prin Secretarul de stat George Cătălin Șerban, la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne
Ministerul Justiției, prin Secretarul de stat George Cătălin Șerban, a participat astăzi, 04 februarie 2022, la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, desfășurată la Lille, Franța.
Aceasta este prima reuniune a formatului Justiție și Afaceri Interne organizată în mandatul Președinției Franceze a Consiliului UE.
Agenda discuțiilor a inclus teme de actualitate în domeniul justiției:
(1) prevenirea și combaterea discursului de incitare la ură în mediul online, inclusiv prin cooperarea dintre autoritățile judiciare și platformele online pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen;
(2) instituirea unor modalități de cooperare transfrontalieră în cazul declanșării mecanismelor de alertare a populației privind răpirile de copii;
(3) analiza direcțiilor de acțiune preconizate la nivelul Uniunii Europene vizând recunoașterea filiației între statele membre.
Cu privire la discursul de incitare la ură în mediul online, Secretarul de stat George Cătălin Șerban a reiterat faptul că acțiunile de combatere a discursului de incitare la ură reprezintă o bătălie constantă care trebuie purtată cu toate armele disponibile, legislative sau nelegislative. Având în vedere gravitatea acestor fapte, România susține demersul la nivelul Uniunii pentru extinderea listei infracțiunilor prevăzute de art. 83(1) TFUE prin includerea infracțiunilor motivate de ură și a discursului de incitare la ură. De asemenea, cadrul de dezbatere amenajat de Președinția franceză, în contextul reuniunii, cu reprezentanți ai marilor platforme, Google și Meta (Facebook), s-a dovedit extrem de util. Reflecția dedicată acțiunilor pentru consolidarea luptei împotriva discursului de incitare la ură a adus în atenție Codul de conduită promovat de UE în domeniul eliminării discursului ilegal de incitare la ură din mediul online, instrument pentru care companiile IT au arătat un interes deosebit; s-au conturat totodată, ca priorități, adoptarea cu maximă celeritate a pachetului E-evidence, necesitatea finalizării negocierilor Actului legislativ privind serviciile digitale, precum și organizarea unor campanii de conștientizare la nivelul UE.
În privința modalităților de cooperare transfrontalieră în cazul declanșării mecanismelor de alertare a populației privind răpirile de copii, Secretarul de stat Șerban a evidențiat faptul că, la nivel național, este funcțional mecanismul „Alertă Răpire Copil!”, încă din luna iunie 2012. În consecință, România susține inițiativele care ar putea conduce la o scădere a numărului copiilor dispăruţi, favorizând instituirea la nivelul Uniunii Europene a unei platforme comune prin care să se poată transmite, într-o formulă standardizată, un set minim de informații necesare în vederea preluării alertei în toate statele membre.
Dezbaterea direcțiilor de acțiune preconizate la nivelul Uniunii Europene, vizând recunoașterea filiației între statele membre, a oferit un prilej de reflecție important. Realitatea de la care se pleacă este aceea a mobilității crescute a cetățenilor, a familiilor, ca expresie a libertății fundamentale de circulație. Această mobilitate trebuie să fie însoțită de respectarea într-o manieră uniformă a drepturilor fundamentale în oricare dintre SM, cu atât mai mult a drepturilor copilului, în aplicarea principiului interesului superior al acestuia. Problemele în acest domeniu ar putea fi atenuate prin adoptarea unei inițiative legislative în baza art. 81(3) TFUE, care să completeze cadrul juridic existent în domeniul dreptului familiei, răspunzând unei nevoi reale care trebuie însă consistent documentată. Un eventual instrument legislativ european ar trebui să acopere recunoașterea efectelor actelor de natură judiciară şi administrativă privind filiația.
UPDATE: Cu ocazia reuniunii informale JAI, de la Lille, miniștrii Justiției din statele Uniunii Europene au marcat, printr-un demers comun, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Foto deschidere: Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și Secretarul de stat George Cătălin Șerban
Publicat in: 04/02/2022