Comunicat de presă privind reuniunea partenerilor instituționali implicați în procesul de digitalizare a sistemului judiciar
În ziua de 17 septembrie, Ministerul Justiției a găzduit o reuniune a partenerilor instituționali implicați în procesul de digitalizare a sistemului judiciar.
Alături de Ministra Justiției, dna Alina Gorghiu, la întâlnire au mai participat președinta Consiliului Superior al Magistraturii, dna judecător Denisa Stănișor, Procurorul General al României, dl Alex Florența, dnii Liviu Odagiu, Narcis Erculescu și Claudiu Drăgușin, membri ai Secției de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dl George Șerban, secretar de stat în Ministerul Justiției, împreună cu specialiștii la nivel tehnic.
Reuniunea a avut ca obiectiv clarificarea unor aspecte tehnice privind administrarea programelor și aplicațiilor informatice ce deservesc sistemul judiciar, plecând de la obligația legală de a asigura un sistem informatic unitar şi funcţional.
Proiectele de digitalizare au beneficiat de finanțare europeană și au fost asumate de Ministerul Justiției în parteneriat cu Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerul Public, partenerii fiind consultați permanent încă de la momentul realizării analizei inițiale pentru dezvoltarea viitorului sistem de management electronic al cauzelor. ECRIS V este pilonul central de arhitectură digitală în raport cu care au fost proiectate și dezvoltate celelalte aplicații specifice sistemului judiciar.
Digitalizarea reprezintă cheia pentru creșterea calității serviciului public oferit cetățenilor și a actului de justiție iar viitorul sistem ECRIS V propune o arhitectură centralizată ce permite interacțiunea digitală atât cu justițiabilii cât și cu orice alt sistem informatic de interes pentru activitatea judiciară, administrat de instituții guvernamentale sau de profesii juridice conexe.
În urma analizei mai multor scenarii de lucru, soluția tehnică propusă de Ministerul Justiției în vederea reluării în parametrii normali a activității instanțelor a fost aceea de cedare a contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție a autorității judecătorești consacrată la nivel constituțional. Propunerea a fost agreată de partenerii Ministerul Justiției, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Consiliul Superior al Magistraturii, urmând ca, într-un grup de lucru comun și în cel mai scurt timp posibil, specialiștii instituțiilor să analizeze mecanismele și instrumentele necesare, etapele și calendarul de implementare a propunerii, urmând a pune la dispoziția conducerilor instituțiilor rezultatele analizei tehnice.
Ministerul Justiției va continua dialogul cu partenerii săi în conformitate cu principiile cooperării loiale interinstituționale în vederea realizării tuturor obiectivelor asumate care contribuie la îmbunătățirea serviciilor publice oferite cetățenilor și la creșterea calității actului de justiție.
Publicat in: 18/09/2024