Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Comunicat de presa

În data de 23 aprilie a.c., doamna Secretar de Stat Roxana Simona Momeu a participat, alături de domnul chestor de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, la evenimentul ”Schimb de bune practici româno-americane privind reintegrarea persoanelor private de libertate soluții integrate și idei inovatoare” organizat de cele două instituții, în parteneriat cu Federația CEAS, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul a abordat una dintre temele prioritare aflate pe agenda Ministerului de Justiție, și anume prevenirea recidivei, subliniind importanța cooperării internaționale și a schimbului de bune practici, pentru completarea eforturilor și reformelor naționale. În acest context , a fost reconfirmată importanța parteneriatului strategic româno-american, prin susținerea democrației, a statului de drept și respectarea drepturilor omului.

Conferința a reunit peste 180 de participanți din țară și străinătate, invitați din partea instituțiilor publice din România, ai mediului de afaceri, dar și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și voluntari parteneri de tradiție ai sistemului penitenciar. Dintre țările reprezentate la eveniment amintim: Statele Unite ale Americii, Norvegia, Marea Britanie, Cehia și Republica Moldova.

Având la bază principiul cooperării interinstituționale, conferința a urmărit promovarea exemplelor de succes privind educația și pregătirea profesională a persoanelor private de libertate și crearea unui spațiu favorabil pentru facilitarea reinserției acestora în comunitate, prin implicarea familiilor, agenților economici și a societății civile. Elementul central al conferinței a vizat promovarea forței de muncă disponibilă la nivelul sistemului penitenciar și impulsionarea angajatorilor, pentru susținerea reintegrării socioprofesionale a deținuților, atât pe timpul detenției, cât și după liberare, prin oferirea unui loc de muncă. De asemenea, în ansamblul discuțiilor a fost evidențiat rolul esențial al consilierii spirituale în procesul de schimbare a unui individ și, în mod special, a conduitelor infracționale, prin restructurarea sistemului de valori sociale și morale.

La finalul reuniunii, a fost adoptată o Declarație de cooperare, prin care cei opt semnatari Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor, Federația CEAS, Asociația “Dincolo de succes“, Federația Băncilor pentru Alimente din România, Fundația Misio Link Internațional, Asociația Medicilor Creștini din România și NK Creative HR&Business Solutions SRL s-au angajat să acționeze într-o manieră unitară și coerentă pentru susținerea reintegrării socioprofesionale a persoanelor private de libertate și prevenirea recidivei.

 


Publicat in: 24/04/2024