Declarația de presă a ministrei justiției, dna Alina Gorghiu, referitoare la aducerea în țară, în perioada imediat următoare, a fugarului Cătălin Cherecheș, București, 19 martie 2024
Referitor la aducerea în țară în perioada imediat următoare a fugarului Cătălin Cherecheș, ministra justiției, dna Alina Gorghiu, a declarat următoarele:
”Vestea bună a zilei de astăzi se confirmă, este cea conform căreia fugarul Cătălin Cherecheș va ajunge foarte curând în România pentru a executa pedeapsa de 5 ani pentru infracțiuni de corupție, mai exact pentru infracțiunea de luare de mită.
Înțeleg interesul maxim al presei pentru aducerea acestui fugar în țară, acesta este și motivul acestei declarații de presă. Însă, vreau să vă spun că pot să vă ofer doar informații care sunt destinate publicului, sunt anumite informații care au natură confidențială și pe care nu o să pot să le comunic cu dvs.
Încă din începutul acestor declarații vă rog să îmi permiteți să mulțumesc autorităților din Germania cât și colegilor mei de la Interne, Poliția Română, pentru maniera exemplară în care am reușit să colaborăm în acest dosar.
Este o colaborare care în 2022 s-a soldat cu aducerea în țară a 221 de persoane din Germania în vederea executării pedepsei cu închisoarea iar în anul 2023 am reușit să aducem în țară din Germania 183 de persoane. În acest an, din care s-a scurs foarte puțin timp, în 2024, din Germania am adus în România pentru a-și executa pedeapsa deja 46 de persoane.
Revenind la subiectul fugarului Cătălin Cherecheș vreau să vă informez că va fi astăzi adus în România pe cale terestră, escortat de colegii de la poliția din Germania. Desigur, la graniță îl vor prelua colegii din Poliția Română.
Cu privire la traseu, vă precizez încă de acum că nu vă pot da informații, nu sunt publice așa cum e firesc pentru că ne dorim să aducem în cât mai bune condiții fugarul.
Acesta își va executa, la momentul în care va ajunge în România, pedeapsa într-un penitenciar cu regim închis.
Pentru a pune în aplicare Mandatul European de Arestare și pentru a ajunge la acest moment în care fugarul Cătălin Cherecheș să fie predat autorităților române, Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, a oferit autorităților din Germania un set de garanții cu privire la condițiile din penitenciare. Acest demers la care noi ne-am angajat vă asigur că va fi executat cu bună-credință. Aceste garanții cu privire la condițiile de detenție au fost apreciate pozitiv de instanțele din Germania, astfel încât, ați văzut deznodământul, s-a decis predarea lui Cătălin Cherecheș.
Va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova pentru o perioadă de carantină și observare, așa cum bine ați menționat în presă, de 21 de zile. Secția în care va fi încarcerat pentru această perioadă este Secția E2 destinată persoanelor condamnate, majore, de sex masculin. Majoritatea persoanelor care sunt extrădate în România, inclusiv cele din Germania pentru care s-a acordat din partea statului român setul de garanții, au efectuat această perioadă de carantină și observare în Penitenciarul de la Rahova, deci nu este nici un element de noutate în această privință.
După perioada de carantină, persoana va fi transferată într-un alt penitenciar în care va executa pedeapsa. La acest moment, penitenciarul în care va executa pedeapsa nu este o informație publică însă regula, vă pot comunica, este aceea că pedeapsa se execută într-un penitenciar care se află în proximitatea domiciliului persoanei condamnate.
Detalii despre Rahova ați cerut fiecare dintre dumneavoastră, vreau să vi le ofer în mod public și transparent. La Rahova fugarul Cătălin Cherecheș, conform garanțiilor comunicate de către Administrația Națională a Penitenciarelor va fi cazat cu maxim încă 2 persoane, într-o cameră cu o suprafață de aproximativ 19 mp2, suprafață care include și mobilierul aferent și patul, fără să cuprindă spațiul destinat grupului sanitar. Vorbim despre un penitenciar în care foarte recent au fost inaugurate încă 243 de locuri noi de cazare. Deci nu se va pune problema de condiții precare de detenție, cum de altfel încercăm pentru fiecare deținut din România.
Camerele de detenție îi vor asigura condamnatului pat individual, așa cum se întâmplă pentru fiecare deținut. Sunt dotate aceste camere cu mobilier, instalații de încălzire, utilități igienico-sanitare, cu acces permanent la apă potabilă și apă caldă.
Va beneficia de asemenea, ca orice alt deținut, de întreaga infrastructură penitenciară pornind cu alimentație diversificată, acces la un punct comercial din incinta unității, acces la publicații, acces la asistență medicală.
Îi vom asigura lui Cătălin Cherecheș, repet ca oricărui alt deținut, toate drepturile care sunt recunoscute de lege pentru că toți sunt egali în fața legii.
Cu privire la cadrul legal care să îmbunătățească situația statului român raportat la fugari, vreau să vă spun că aștept soluția care sper să vină mâine de la Curtea Constituțională cu privire la legea prin care fugarii vor fi pedepsiți și pentru evadare, adică acea prevedere propusă de Ministerul Justiției, votată de Parlamentul României prin care la pedeapsa pe care o au se poate adăuga și pedeapsa pentru evadare și anume între 6 luni și 3 ani. A fost o soluție, repet, propusă de Ministerul Justiției și care vizează să ducă la diminuarea procentului de fugari din România.
În al doilea rând, ne dorim în continuare pârghii sănătoase care să ducă la combaterea fenomenului, motiv pentru care vă informez că astăzi, ca urmare a primirii avizului de la Ministerul de Interne, vom trimite către Secretariatul General al Guvernului, pentru înscrierea pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, sper că în săptămâna viitoare va fi proiectul pe ordinea de zi, inițiativa legislativă propusă de Minister conform căreia fugarul plătește. Este o inițiativă pe care mi-am dorit-o tare mult de când am ajuns la Ministerul Justiției și am considerat ca un lucru de bun simț, ca un lucru firesc, că dacă are bani o persoană condamnată la pedeapsa cu închisoare cu executare din România să fugă din țară, să își aleagă orice altă destinație pentru a scăpa de rigorile pedepsei date de instanța din România, atunci el trebuie scoată din buzunar bani pentru întoarcerea sa în țară. Nu mi se pare deloc firesc ca statul român să scoată, anul trecut de exemplu, peste 10 milioane de lei pentru a aduce în țară un număr de aproximativ 900 de fugari.”
Publicat in: 19/03/2024