Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Declarația de cooperare între Ministerele justiției din România și Japonia, semnată la Tokyo de miniștrii Alina Gorghiu și Ryuji Koizumi, 21 februarie 2024

În ziua de 21 februarie a.c., ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu și omologul japonez, Ryuji Koizumi, au semnat prima declarație de cooperare între Ministerele justiției din România și Japonia în domeniul justiției de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Japonia. România este prima țară din Uniunea Europeană cu care Japonia semnează o astfel de Declarație și a 11-a din lume.

Documentul a fost semnat în contextul vizitei ministrei justiției la Tokyo și are ca obiective dezvoltarea prieteniei reciproce și a cooperării între cele două țări, precum și schimburile de experiență în domeniul dreptului și justiției.

La semnarea Declarației, ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a declarat următoarele: ”Suntem astăzi aici ca Parteneri Strategici. Declarația pe care urmează să o semnăm este un mesaj puternic că vom acționa în consecință, inclusiv în domeniul justiției! Declarația de cooperare între România și Japonia în domeniul justiției aduce o colaborare mai strânsă între sistemele noastre penitenciare și de probațiune și va servi elaborării Strategiei Naționale privind Prevenirea Recidivei.”

În acest context, ministra justiției din România a amintit că: „România a făcut progrese în ceea ce privește diminuarea recidivei. În 2008, rata de recidivă era 46,32%, iar în 2023 a fost de 36,93%. În arcul celor 16 ani, în ultimii 2 ani ne menținem sub procentul de 37%. Însă ceea ce lipsește sistemului românesc este modelul japonez axat pe acțiune comunitară.”
La rândul său, ministrul justiției din Japonia, Ryuji Koizumi, a subliniat că partea japoneză este încântată de faptul că astăzi cele două țări au făcut un prim pas important spre o cooperare mai bună în domeniul justiției.

În continuarea dialogului, oficialul român a mulțumit părții japoneze pentru susținerea arătată României în aderarea la OCDE și a felicitat statul japonez pentru președinția G7.

Programul delegației române în Japonia va continua cu vizite la instituții din sistemul penitenciar și de probațiune japonez. Acestea vizează realizarea unor schimburi de bune practici în domeniul combaterii recidivei în condițiile în care Japonia are un rol major în elaborarea unui model strategic global de reducere a recidivei.

Un alt subiect abordat în cadrul convorbirilor purtate la Tokyo a fost reprezentat de implicațiile juridice la nivel internațional ale agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În acest context, ministra Alina Gorghiu a amintit faptul că România și Ucraina au semnat, în cursul anului 2023, o declarație pentru Parteneriat Strategic, iar justiția este un domeniu foarte important de colaborare între cele două țări.


Publicat in: 22/02/2024