Declarații de presă susținute la Chișinău de Alina Gorghiu, ministra justiției, cu ocazia întrevederii cu ministra justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru
Mă bucur că prima mea vizită oficială în calitate de ministră a justiției este în Republica Moldova. Este un mesaj puternic de confirmare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în orice domeniu.
Am asigurat-o pe doamna ministră că vom continua demersurile susținute în relația cu instituțiile UE și statele membre în sprijinul Republicii Moldova, pe toate palierele legate de integrarea europeană.
România acordă sprijin pentru obținerea unei decizii pozitive până la finalul anului în curs privind deschiderea de către Republica Moldova a negocierilor de aderare.
Felicitări pentru progresul înregistrat în implementarea celor 9 recomandări formulate de Comisia Europeană în iunie 2022, inclusiv în domeniul justiției.
Suntem pregătiți să acordăm, în continuare, autorităților de la Chișinău asistență tehnică în procesul de reformă a justiției și consolidare a statului de drept, împărtășind din experiența României, în special din perioada de preaderare.
De asemenea, vom continua să ajutăm și la transferul de expertiză, transpunerea acquis-ului și formarea profesională a experților din administrația centrală implicați în procesul de integrare europeană.
Prioritățile mele la capitolul justiție sunt: digitalizarea, aducerea educației juridice în școlile din România, îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și justiția accesibilă. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă exact cu ce ne ocupăm, de ce măsurile noastre sunt bune, cum îi influențează etc.. Justiția trebuie să fie aproape de cetățeni.
Chiar în aceste zile ne confruntăm în România cu o temă extrem de sensibilă: consumul și traficul de droguri:
Din păcate, în ultimul timp fenomenul drogurilor și-a amplificat caracterul global, combaterea acestuia impunând colaborarea tuturor statelor.
De aceea, Strategia națională a României în domeniul drogurilor pentru perioada 2022 – 2026 prevede faptul că este necesară interconectarea dimensiunii interne și externe a politicii României în materie de droguri.
Pentru noi, este o provocare importantă combaterea traficului și a consumului de droguri și, în primul rând, destructurarea rețelelor de criminalitate organizată care acționează în acest domeniu.
La nivelul sistemului de justiție avem toată determinarea de a acționa cu zero toleranță împotriva traficului de droguri. Numai anul acesta, au demarat cercetările în peste 6000 de dosare având ca obiect traficul de droguri. Și vom continua tot așa!
Am avut discuții bune cu ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, despre cum putem dezvolta relația dintre România și Republica Moldova.
Iar armonizarea conceptuală a instituțiilor din România și Republica Moldova va fi o prioritate în mandatul meu de ministră a justiției.
Temele pe care colaborăm sunt multiple prevăzute în Acordul de cooperare între Ministerele noastre.
Administrația Națională a Penitenciarelor a continuat demersul de școlarizare anuală a 20 de persoane din Republica Moldova și în 2023.
Tot anul acesta, a fost efectuată o analiză privind potențialele axe de finanțare pentru modernizare în Republica Moldova. Rezultatul este Programul Interreg Next 2021-2027 România - Republica Moldova, care acoperă patru județe din România: Botoșani, Iași, Vaslui și Galați și întreg teritoriul Republicii Moldova.
Avem deja reacții pozitive din partea Penitenciarelor Botoșani, Iași și Vaslui care vor să colaboreze cu instituții din R. Moldova.
Am discutat și despre recuperarea prejudiciului. Să vă spun ce facem noi în România. Avem această strategie pe care am început să o aplicăm. „Criminalitatea nu este profitabilă!” – acesta este titlul strategiei privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025.
Recuperarea prejudiciului produs prin infracțiuni NU trebuie să fie doar un deziderat, ci trebuie să fie un obiectiv! Doar așa putem vorbi de un act de justiție pe deplin realizat.
Bugetul de stat este afectat și de eventualul prejudiciu nerecuperat.
Vreau să felicit Republica Moldova pentru organizarea celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE) și pentru veștile de săptămâna trecută: următoarea ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova va avea loc la Chișinău pe 17-18 octombrie. Ministerul Justiției din România a avut o contribuție substanțială la funcționarea unuia dintre grupurile de lucru care funcționează în cadrul platformei, coprezidand grupul anticorupție. Vă asigurăm în continuare de suportul nostru real, autentic pentru această acțiune.
Să nu uităm: democrația și statul de drept din Republica Moldova sunt constant atacate prin acțiunile de război hibrid ale Rusiei. Miza strategică comună este să contracarăm aceste acțiuni. Regiunea nu își permite destabilizarea R. Moldova.
Dezinformarea este prima armă pe care o folosesc rușii pentru a destabiliza nu doar Republica Moldova, ci toate statele din regiune. „Actori utili” și „strategici” care avansează interesele Rusiei există și în România. Trebuie să comunicăm cât mai clar cetățenilor ce înseamnă parteneriatul România-Republica Moldova și care sunt avantajele lui de necontestat.
O invit pe doamna Mihailov-Moraru să efectueze o vizită oficială în România. Avem numeroase domenii în care putem dezvolta cooperarea.
Publicat in: 23/08/2023