Deschiderea celei de a 8-a Conferințe a Președinților Curților de Apel din Uniunea Europeană, București, 13 iunie 2024
În perioada 12 - 14 iunie 2024 are loc la București, în organizarea Ministerului Justiției, cea de a 8-a Conferință a Președinților Curților de Apel din Uniunea Europeană.
În cadrul sesiunii de deschidere, dl Mihai Pașca, secretar de stat în Ministerul Justiției din România a prezentat mesajul ministrei justiției, dna Alina Gorghiu, pe care îl prezentăm în continuare.
”Distinși invitați,
Stimați președinți ai curților de apel din țările Uniunii Europene,
Este o onoare să mă adresez dumneavoastră și să reafirm angajamentul nostru față de principiile care ne leagă într-o comunitate de națiuni. Statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale pe care le prețuim sunt protejate în sălile curților dumneavoastră. Hotărârile pronunțate, modelează jurisprudența și dreptul Uniunii noastre.
Pentru România, închiderea oficială a MCV în luna septembrie a anului 2023 a certificat, practic, standardul european la care a ajuns sistemul de justiție în urma progreselor realizate în domeniul reformelor justiției și a combaterii corupției. Facem în prezent pași semnificativi pentru a deveni membri OCDE, prin aderarea în cursul anului trecut la convenția anti-mită a acestei organizații.
Când vorbim dsespre justiție, ne gândim la un serviciu public pentru cetățeni! Fiecare dintre ei, indiferent de situația sa, trebuie să aibă posibilitatea de a accede la justiție. Pentru a ne asigura de acest lucru, sunt necesare nu doar instanțe funcționale dar și sisteme de asistență juridică și suport accesibile.
În România, ca evoluție recentă, anul acesta a fost semnat un nou protocol între Ministerul Justiției, Ministerul Public și Uniunea Națională a Barourilor referitor la onorariile avocaților din oficiu. Un pas important în ceea ce privește asigurarea dreptului la apărare persoanelor a căror situație materială nu le permite să susțină demersurile judiciare. Tot pentru lărgirea accesului la justiție, am inițiat recent un proiect de lege privind modificarea regimului taxelor judiciare.
Doamnelor și domnilor,
Într-o eră marcată de provocări fără precedent, de la ascensiunea tehnologiilor digitale până la complexitățile infracționalității transfrontaliere, sistemele judiciare trebuie să fie mai adaptabile și mai reziliente.
Mandatul European de Arestare s-a dovedit a fi important în eforturile de a combate infracționalitatea gravă. Procedural statul român tratează la fel toți fugarii dar opinia publică din România urmărește cu atenție cazurile unor nume sonore din spațiul public condamnate în cazuri de corupție și care speră că pot folosi jurisdicții străine pentru a nu executa pedepsele pentru faptele comise în România.
Aș vrea să mulțumesc tuturor țărilor europene pentru cooperarea judiciară foarte bună în acest domeniu. Pentru noi, aducerea fugarilor în penitenciarele din țară înseamnă justiție până la capăt!
Ministerul Justiției din România, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, a oferit în ultimele 12 luni, la solicitarea instanțelor străine, în 851 de situații, garanții cu privire la condițiile de detenție ce vor fi asigurate persoanelor ce fac obiectul acestui tip de procedură. În același interval, au fost predate 1.099 persoane private de libertate, din care 264 transferate din alte state, în vederea continuării executării pedepsei, iar 835 extrădate.
O idee pentru viitor este aceea ca statul emitent al unui MEA să poată avea posibilitatea unui rol activ, prin intermediul unui reprezentant, în procedura internă desfășurată în alt stat. Curtea de Apel Brașov din România a solicitat CJUE să se pronunțe cu privire la aceasta.
Distinsă audiență,
Digitalizarea reprezintă o preocupare importantă a mandatului meu iar fondurile europene au un rol important. Ministerul Justiției din România derulează în prezent cel mai amplu proces de dezvoltare a sistemelor IT din sistemul judiciar din ultimii 20 ani. Doar din fondurile alocate prin PNRR au fost semnate 25 de contracte cu o alocare de aprox. 159 milioane de euro.
Înființarea centrului de date destinat sistemului judiciar prin tehnologiile de tip Cloud, va permite găzduirea soluțiilor informatice ale sistemului judiciar. De acesta va beneficia noul sistem informatic de management al cauzelor, ECRIS V. El va înlătura treptat dosarele fizice, pe hârtie, va integra activitatea instanțelor și unităților de parchet, se va integra cu nou înființata platformă informatică a agenției însărcinate cu recuperarea prejudiciilor, va îngloba dosarul electronic și comunicarea online a actelor de procedură.
Transcrierea automată voce-text „speech2text” sau upgrade-ul tehnologic al registrului electronic al asociațiilor și fundațiilor sunt alte investiții în curs.
Onorați invitați,
În toate demersurile noastre, avem, în vedere experiența țărilor pe care le reprezentați. Ne dorim să continuăm să colaborăm și să împărtășim experiențele noastre.
Vă exprim recunoștința pentru devotamentul și serviciul dumneavoastră. Munca pe care o faceți nu este doar o profesie, ci o vocație, un angajament de a susține principiile care definesc Uniunea noastră.
Vă mulțumesc și fie ca eforturile noastre colective să continue să întărească statul de drept și misiunea justiției în întreaga Uniune Europeană!”
Publicat in: 13/06/2024