Directorul Agenției Franceze Anticorupție și-a exprimat încrederea în voința politică a Guvernului României pentru continuarea reformelor
Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Mihai Pașca, a primit ieri vizita directorului Agenției Franceze Anticorupție (AFA), Charles Duchaine, care a fost însoțit de excelența sa Laurence Auer, ambasadorul Franței în România, și de șeful relațiilor internaționale AFA.
Dialogul s-a axat pe susținerea activităților de prevenire a corupției, combaterea spălării banilor și administrarea bunurilor provenite din infracțiuni.
Din partea României au participat oficiali ai Ministerului Justiției – Departamentul de Prevenire a Criminalității, Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Prevenire a Corupției și Agenției Naționale de Integritate.
Ministerul Justiției se bucură de o îndelungată tradiție de colaborare cu autoritățile franceze, în general, și cu Charles Duchaine, în special, directorul AFA încă de la înființare (2016) și magistrat cu peste 30 de ani de experiență, dintre care 24 ca judecător de instrucție.
În cadrul întâlnirii, directorul AFA și-a exprimat încrederea în voința politică a Guvernului României, pentru susținerea luptei anticorupție și pentru continuarea reformelor.
Secretarul de stat Mihai Pașca a asigurat oaspeții francezi de toată deschiderea ministerului român în această direcție: „Lupta împotriva corupției implică un efort comun la nivel european, iar schimbul de informații este deosebit de util. Pentru noi prevenirea corupției este o prioritate a programului de guvernare prin care se asumă adoptarea noii strategii anticorupție până la sfârșitul anului. Noua strategie va menține abordarea celei anterioare care acorda ministerului rolul central în organizarea procesului de monitorizare si impulsionare a implementării politicii publice de integritate. Experiența Franței, precum și bunele practici existente in instituțiile de resort, vor rămâne repere pentru noi.”
De asemenea, au fost apreciate contribuțiile Franței și a doamnei ambasador Laurence Auer în procesul de elaborare a Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2021-2025, având în vedere experiența practică a instituțiilor franceze de specialitate.
Dintre proiectele comune România – Franța, amintim analizarea cadrului legislativ și instituțional privind protecția avertizorilor de interes public (proiect SIPOCA) și consolidarea capacității oficiilor de recuperare a creanțelor și a organelor judiciare UE în lupta împotriva criminalității (proiect ISEC).
De asemenea, instituțiile din cele două țări au o colaborare permanentă în cadrul Rețelei Autorităților de Prevenire a Corupției (NCPA).
Foto: Biroul de presă al Ministerului Justiției
Publicat in: 29/09/2021