Discursul dnei Alina Gorghiu, ministra justiției, la inaugurarea sediului Judecătoriei Slatina, 31 octombrie 2023
ONORATĂ AUDIENŢĂ,
STIMAŢI INVITAŢI,
Săptămâna trecută, am inaugurat un corp nou de clădire la Tribunalul Gorj. Acum, împreună cu dumneavoastră, marcăm finalizarea unui sediu nou pentru Judecătoria Slatina, o adevărată bijuterie arhitecturală.
Ministerul Justiției va inaugura până la sfârșitul acestui an, sedii moderne de instanță, realizate prin Compania Națională de Investiții, în alte trei județe: Dâmbovița -Judecătoria Târgoviște, Mureș-Curtea de Apel Mureș, Hunedoara-Tribunalul Hunedoara si Judecătoria Deva). Și încă o veste bună pentru județul dumneavoastră. În luna iulie a acestui an, România a contractat un împrumut de 100 milioane de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție si Dezvoltare, iar o parte din acest împrumut va fi destinat lucrărilor de modernizare a Judecătoriei Corabia.
Investițiile în infrastructura sistemului judiciar sunt esențiale și reprezintă una dintre condițiile primordiale pentru o justiție de calitate, în care oamenii să aibă încredere. Atât profesioniștii dreptului care își desfășoară activitatea in sediile instanțelor, cât și justițiabilii merită această formă de respect.
Acest nou sediu de instanță, în care au fost investite circa 16 milioane lei, nu ar fi fost realizabil fără muncă de echipă – fără o colaborare onestă si constructivă între autoritățile centrale și locale.
Exemple în acest sens există. Avem, din această lună, o nouă lege a pensiilor de serviciu pentru magistrați. A fost astfel bifat un jalon important din PNRR. Ministerul Justiției a reușit să depășească un moment critic, iar după multe runde de negociere cu toți actorii implicați, am găsit o formă a legii care să fie agreata atât de către judecători si procurori, cât si de către Comisia europeană si Curtea Constituțională. După data de 01 ianuarie 2024, data intrării in vigoare a legii, vom vedea impactul pe care aceasta îl va genera asupra carierelor judecătorilor si procurorilor si asupra sistemului judiciar în ansamblu.
Ministerul Justiției a obținut, în ședința din 12 octombrie, 27 milioane de lei din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului, pentru ajutorul public judiciar în etapa de judecată a cauzelor – necesarul pentru ultimele 4 luni din an.
Săptămâna trecută, am obținut alți 15,7 milioane, din aceeași sursă, care vor fi direcționați pentru ajutorul public judiciar, de astă dată, în etapa urmării penale. Iar beneficiarul final este justițiabilul. La nivelul anului trecut, în jur de 210.000 persoane au beneficiat de ajutorul public judiciar.
Voi continua să mă implic în ajustarea legislației penale la realitățile sociale cu care ne confruntăm în prezent: violență, consumul de droguri, educație juridică în școli, consumul de alcool sau substanțe interzise la volan, criminalitate organizată care pare să se dezvolte mult prea confortabil între granițele României. Am obținut aprobarea a 50 de noi posturi pentru DIICOT, din care 25 de procurori anti-drog, 20 de grefieri și cinci posturi personal economic și administrativ. La fel, suplimentarea schemei de asistenți judiciari cu 17 posturi.
Educația juridică e vitală. Să avem grijă și de cei care vin din urmă - generațiile tinere. Ieri, am avut la Ministerul Justiției, evenimentul de premiere al concursului nostru „Legile se aplică și pe Net”. Vă invit să citiți cu mare atenție ceea ce au scris, pentru a vedea de ce avem datoria să îi ajutăm să înțeleagă ce înseamnă stat de drept, care este limita legalității și ce consecințe sunt când ea este încălcată. Aștept cât mai mulți judecători și procurori să se implice în acest proiect de educație juridică, pentru că sunt cei mai în măsură să le explice tinerilor, dând exemple reale, întâlnite în sălile de judecată!
Digitalizarea este pasul spre viitor spre care suntem nevoiți să ne îndreptăm cu toții, fie că ne place, fie că nu. Va ușura activitatea în domeniul judiciar? Va apropia și mai mult justițiabilul de acest serviciu public? Cu siguranță da. Realitatea a demonstrat deja beneficiile digitalizării.
Noua variantă a aplicației informatice ECRIS 5, finanțată în principal din bani provenind din Planul Național de Redresare și Reziliență, va înlătura treptat dosarele fizice, pe hârtie și va fi o variantă îmbunătățită a aplicației Ecris 4, care rulează în prezent. Ce ne dorim de la Ecris 5? Să îmbunătățim accesul la Justiție, să implementăm dosarul electronic la scară generalizată(adică toate documentele din dosare să poată fi accesate electronic la instanțe și parchete).
Știm că una dintre provocările majore pentru sistemul nostru judiciar o reprezintă fugarii – condamnații care se sustrag executării pedepselor în România. 621 de fugari au fost aduși anul acesta in România pentru a-și executa pedepsele in sistemul penitenciar de aici. În calitate de Ministru al Justiției am făcut din această chestiune una de importanță majoră, îmi doresc să ducem justiția până la capăt.
In Parlament am susținut inițiativa legislativă privind înființarea posturilor de asistent al judecătorului, legea urmând a fi promulgată in scurt timp. Legea privind statutul grefierilor este în procedură legislativă la Senat, for decizional. Și sper să fie curând adoptată în Parlament și promulgată.
O temă abordata chiar ieri, la întrevederea cu vicepreședinta Comisiei Europene, doamna Vera Jourova a fost despre progresul real si solid in sfera reformei justiției și a combaterii corupției.
Am încredere că facem pași înainte privind accesul la justiție și la calitatea serviciilor juridice. Iar progresul va fi resimțit de toți cei ce exercită profesii juridice, inclusiv de cei 48 judecători și cei 24 procurori din Olt, cât și a justițiabililor din acest județ.
Vă asigur, în mandatul de ministră a justiției veți avea mereu ușa deschisă pentru orice proiect sau idee bună care contribuie la o justiție în slujba cetățeanului, un serviciu public modern, de calitate.
Vă mulțumesc!
Publicat in: 31/10/2023