Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Discursul doamnei Alina Gorghiu, ministra justiției, la inaugurarea sediului modernizat al Judecătoriei Târgoviște, 14 noiembrie 2023

Doamnelor și domnilor invitați,

Stimată audiență,

Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezentă, astăzi, „în casă nouă”, la Judecătoria Târgoviște. Este a treia instanță care se bucură de un sediu nou. O investiție de 17,6 milioane de lei, care va asigura condiții optime de desfășurare a activității pentru profesioniștii dreptului, dar și pentru justițiabilii care apelează la înfăptuirea justiției.

Este un spațiu impresionant. Vorbim de 5 săli de judecată, 4 săli de ședință, 5 săli de deliberare, 2 săli de așteptare. La care se adaugă o sală de audiere martor sub acoperire și o alta de audiere minori.

Judecătoria Târgoviște este un exemplu în acest sens pentru alte instanțe din țară. Astfel de spații, special amenajate pentru audierea martorilor sub acoperire și, în special, a minorilor, reprezintă un pas înainte pentru înfăptuirea actului de justiție de calitate.

Vreau să subliniez faptul că acest nou sediu este rezultatul unei bune colaborări dintre Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții. Și le mulțumesc pe această cale pentru toată implicarea în aceste proiecte de investiții.

Instanțele trebuie să ofere condiții bune de desfășurare a activității, începând de la spațiu, până la modalitatea concretă de lucru. Care, în vremurile actuale, implică în mod cert digitalizarea. Facem pași importanți în acest sens.

Avem în derulare proiectul Ecris V, un proiect cu o valoare estimată la 150 milioane euro, dificil de realizat, dar care va ușura enorm activitatea noastră, a tuturor. Termenul de implementare pentru funcționalitatea integrală a proiectului, pentru tot sistemul judiciar, este anul 2026. Iar la începutul anului viitor, vom avea dosar electronic la nivel național.

Se estimează că Dosarul Electronic Național (DEN) va gestiona, într-un an calendaristic, aproximativ 10 milioane de documente noi.

Dosarul va putea fi consultat de oriunde și chiar va exista posibilitatea depunerii de documente și înscrisuri la dosar online.

Justiția digitilizată nu mai e un simplu deziderat, este o realitate imediată, care va fi la îndemâna tuturor.

Dar să nu uităm, justiția fără oameni, fără resursă umană nu se poate înfăptui.

Dragi magistrați, arătați tinerilor câtă satisfacție oferă înfăptuirea justiției! Îndreptați tinerii spre profesiile juridice. Este nevoie și de suflu nou. Care ar feri sistemul pe viitor de problemele cu care ne confruntăm acum.

În martie vom avea o nouă serie de magistrați în sistem. Sper aproape 700 la număr: absolvenți ai INM-ului și cei care sunt de profesii juridice cu vechime de 5 ani.

În decembrie, MJ organizează interviuri pentru dobândirea calității de expert tehnic judiciar. Știu cât de importantă este administrarea probei cu expertiză tehnică judiciară în cauzele complexe. Chiar ieri, Ministerul Justiției a marcat închiderea proiectului Ghidul specializărilor expertizei tehnice judiciare. Acum avem un ghid accesibil tuturor, în format electronic, care descrie fiecare specializare. Și va fi publicat și pe site-ul Ministerului Justiției. Avem și un nomenclator nou al specializărilor expertizei tehnice judiciare, care va intra în vigoare la 19 ianuarie 2024.

Sunt însă și alte provocări. De exemplu, clauzele din contractele de mandat ale membrilor consiliilor de administrație sau de supraveghere prin care se instituie soluționarea litigiilor de către o curte de arbitraj din străinătate. Trebuie să găsim soluții să încurajăm mediul de afaceri să apeleze cu încredere la justiția din România, la arbitrajul instituționalizat românesc.

Cred că sistemul nostru judiciar poate răspunde nevoilor justițiabililor! Cred într-o justiție prietenoasă mediului de afaceri și apropiată cetățenilor!

Vă mulțumesc!

 

 


Publicat in: 14/11/2023