Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Discursul ministrei justiției, dna Alina Gorghiu, la adunarea festivă a Baroului Argeș organizată cu ocazia împlinirii a 160 de ani de existență, Pitești, 28 iunie 2024

Doamnelor și domnilor avocați,
Stimați invitați,

Este o săptămână cu multe motive de sărbătoare pentru avocații argeșeni. Luni a fost Ziua Avocatului Român și profit de ocazie pentru a vă ura mulți ani în profesie, încununați de succes.
Astăzi, un alt moment special pentru dumneavoastră și unul dintre cele mai emoționante pentru mine ca ministru al justiției: aniversarea a 160 de ani de activitate a Baroului Argeș, județul meu. Domnule decan al Baroului Argeș, Dragoș Nicolescu, vă mulțumesc pentru invitație!
Vă mărturisesc că, deși au trecut mai bine de două decenii de când am ales avocatura, o iubesc la fel ca la început. Tocmai de aceea, ca ministru al justiției, sprijin orice demers sănătos pentru avocați și actul de justiție.
Pași înainte, în Argeș, s-au făcut. În martie, am inaugurat sediul Judecătoriei Costești. O investiție de 22 de milioane de lei, cu finanțare de la Banca Mondială. Am încredere că mulți profesioniști ai dreptului vor aprecia acest sediu modern.
Judecătoria Pitești, începând din acest an, va fi înscrisă în Programul Național de investiții în infrastructura municipiilor reședință de județ. Un proiect care va fi implementat prin CNI.
Asta înseamnă că se va construi un sediu modern, care va integra cele mai recente tehnologii și facilități, măsuri de securitate avansate, un mediu optim în care fiecare cetățean să se simtă ascultat și respectat. În prezent, a fost identificat terenul pe care va fi ridicat noul sediu de instanță. Lucrurile sunt în linie dreaptă și vor urma procedura în Guvern.
Tot la capitolul infrastructură, vă mai pot da o veste bună. Se fac demersuri pentru înființarea unei judecătorii și în orașul Mioveni.
Sunt eforturi consistente pentru Argeș și sunt apreciate și de specialiști de peste hotare. Ministra justiției din Republica Moldova, doamna Veronica Mihailov Moraru, a vizitat județul la sfârșitul lunii aprilie. Agenda a cuprins inclusiv participarea la un proces simulat la Curtea de Apel Pitești, unde actorii principali, îmbrăcați în robă de avocat și judecător, au fost elevi de liceu din județ.
Și nu întâmplător, pentru că generațiile tinere chiar au nevoie de educație juridică. Iar aici rolul dumneavoastră, al avocaților, este major. Este o mândrie personală că unul dintre coordonatorii FAST (Fii Avocat În Școala Ta!”) la nivel național este și o argeșeancă: Luminița Ioana, prodecan al Baroului Argeș. Și că județul meu este fruntaș în acest proiect. Numai în anul școlar 2023-2024, în aproape 80 de școli argeșene, s-au desfășurat peste 300 de activități de educație juridică.
Ministerul Justiției susține, promovează și sprijină activitatea întregii comunități din care sunteți parte. Și mulțumesc aici încă o dată domnului av. dr. Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, pentru colaborarea strânsă în toată această perioadă de mandat, pentru preocuparea de a identifica soluții sănătoase și a le implementa cu succes.
Protocolul privind onorariile avocaților din oficiu, semnat anul acesta este un exemplu în acest sens. Onorariile avocaților vor fi indexate, anual, cu rata inflației comunicată de Institutul Național de Statistică.
Asigurarea unui nivel corespunzător al onorariilor avocaților din oficiu era mai mult decât necesară! Este, totodată, și o formă de respect pentru această categorie profesională.
Înțeleg pe deplin problemele cu care vă confruntați. Multe dintre ele mi le-ați comunicat chiar unii dintre voi, pe parcursul întâlnirilor cu dumneavoastră. Iar una des invocată a fost cuantumul excesiv al taxei de timbru în procesele de partaj. Am răspuns apelului și Ministerul Justiției a inițiat un proiect de lege care vine cu soluții punctuale.
Principala modificare vizează modalitatea de calcul a taxei în materia partajului judiciar, care va fi redusă considerabil față de taxa pe care o plătește justițiabilul în condițiile actuale.
De asemenea, se instituie prevederi exprese cu privire la dovada plății taxei de timbru, pentru cazul în care plata a fost efectuată prin virament bancar sau în sistem electronic de plată la distanță/on-line. Iar pentru ONG-uri, se aduc modificări astfel încât ele să poată beneficia de toate tipurile de ajutor public judiciar (onorariu avocat, costuri expertiză, traducător etc).
Săptămâna trecută, proiectul a fost votat de Senat și urmează procedura parlamentară la Camera decizională.
Dragi colegi,
Avocatura este frumoasă, este o profesie nobilă! Și este esențială pentru înfăptuirea actului de justiție. Toți știm asta!
Dar asta nu mă împiedică să transmit cu fiecare ocazie celor care își doresc să fie avocați, judecători, procurori, notari, executori judecătorești etc. că foarte important este să existe vocație.
Invit cât mai mulți tineri să se îndrepte către profesiile din sfera dreptului. Să aibă curaj, să se dedice lor, pentru că dau forță și credibilitate statului de drept, democrației autentice.
Ministerul Justiției rămâne un partener de încredere pentru voi.
Mult succes în activitate! La mulți ani și la cât mai multe aniversări frumoase în anii ce vin!


Publicat in: 29/06/2024