Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Discursul ministrei justiției, dna Alina Gorghiu, la evenimentul de prezentare a Raportului privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție desfășurată în anului 2023, București, 26 februarie 2024

Stimate doamne și stimați domni procurori,

Înainte de intervenția mea asupra activității instituției dvs. din 2023, vă spun ceva, ce are legătură mai degrabă cu viitorul. Mi-aș dori în 2024 o și mai bună colaborare loială, atât în interiorul sistemului judiciar, dar și între sistemul de justiție și guvern, sistem de justiție și societate. Pentru că sunt proiecte importante de realizat împreună, iar dialogul și colaborarea sunt cheia soluției corecte.

Cum, de altfel, am avea un 2024 sănătos dacă nu am mai asista pasiv la concursul de invective, atacuri la persoană la procurori din DNA! Indiferent de numele lor!

E legitim să vă apărați sau să vă fie apărată reputația mai apăsat, mai prompt, mai eficient, indiferent de unde vine atacul. Pentru că reputația afectată înseamnă un prejudiciu pentru instituție, înseamnă un prejudiciu pentru justiție în general!

Așa cum prejudiciul pentru justiție, uneori, poate fi generat de magistratul însuși. Vă dau un exemplu recent.  Efectiv am paralizat când am citit că o doamnă judecătoare din Mangalia ar fi întrebat dacă una dintre victimele ucise în accidentul de la 2 Mai este în sală … Mă bucur că CSM s-a sesizat, mă bucur că Inspecția Judiciară verifică amănuntele acestei situații!

Revin la subiectul întâlnirii de astăzi. Lupta anticorupție rămâne, indiferent de tensiunile sociale sau preocupările generate de contextul politic, o prioritate absolută pentru Guvernul României, iar măsurile inițiate anul trecut reafirmă angajamentul Ministerului Justiției în direcţia realizării unui act de justiție eficient și de calitate.

M-am uitat peste raportul pe 2023. Este unul complet și detaliat. Trăgând linie, ati avut rezultate bune. Cu comunicare cu publicul, cu prezență constantă.

Bilanțul dvs de activitate poate fi citit ca o înșiruire de cifre, de statistică judiciară, dar nu am de gând să fac asta … sau poți să vezi în spatele acestui bilanț justiția ca fiind acel serviciu public de calitate care vine să servească cetățeanul.

Combaterea eficientă a corupției, a marii corupții! … A fost, este și va fi o temă de mare interes pentru toți cetățenii. Pentru că ei sunt beneficiarii finali ai demersurilor voastre!

Faptul că majoritatea sesizărilor provin în continuare de la persoane fizice sau juridice (74% din totalul sesizărilor) poate demonstra menținerea încrederii cetățenilor și instituțiilor în activitatea DNA la un nivel ridicat. Încrederea vine însă la pachet cu o responsabilitate sporită.

Sunt multe aspecte pozitive pe care le remarc și care, sunt convinsă, vor fi mai bune pe an ce trece: de la adaptarea permanentă la trendurile criminalității din domeniul pe care îl gestionați, până la ieșirea resursei umane din structura din zona de confort.

De exemplu, de câte ori ați auzit: ”bine, l-au prins și pe ăsta, un corupt, un ticălos, face câțiva ani de pușcărie, dar știe că rămâne cu banii furați!” Ăsta e sentimentul comun și des întâlnit în spațiul public.

Remarc, de aceea, preocuparea procurorilor DNA pentru aplicarea de măsuri asigurătorii şi recuperarea prejudiciului infracţional; astfel în mai mult de jumătate din dosare procurorii DNA au instituit măsuri asigurătorii. Vă încurajez să continuați pe linia acestor rezultate semnificative, mai ales în contextul în care jumătate din ceea ce se confiscă se poate întoarce la societate sub forma demersurilor de prevenire a criminalității, de educație juridică sau de sprijinire concretă a victimelor infracțiunilor.

Dacă vom fi mai eficienți la acest capitol, va crește și încrederea populației în sistemul de justiție, iar acest lucru nu poate fi decât un factor încurajator pentru activitatea dumneavoastră.

Anul care s-a încheiat a fost unul care a produs multe schimbări la nivelul Direcției. Și-a început mandatul o nouă echipă managerială cu misiunea asumată de a restarta mecanismul de luptă anticorupție, cu o nouă viziune. Îmi doresc ca această viziune de dezvoltare instituțională a Direcției propusă de Procurorul-șef să fie cât mai rapid implementată, în totalitate. Și am toată încrederea ca așa se va întâmpla. Mai ales acum, când aveți o echipă managerială completă și compatibilă cu proiectul dvs.

Ați avut multe de făcut din martie anul trecut, domnule Procuror-șef, Voineag, ca noi toți, de la țintele fixate prin PNRR ori prin strategiile naționale sau sectoriale, în special Strategia Națională Anticorupție și Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar. Și tot felul de alte provocări. De la un regulament nou al instituției, la provocări legate de resursele financiare, de personal și așa mai departe.

Cu toate provocările, aveți o creștere a cauzelor soluționate în cursul anului trecut, indicând că suplimentarea numărului de procurori angajați în urmărirea penală generează deja efecte pozitive. Există însă şi scăderi ai unor parametri de calitate a urmăririi penale, îi știți și sunt convinsă ca veți ataca cu atenție sporită aceste direcții.

Vă mulțumesc că ați sprijinit Ministerul Justiției în procesul de aderare la Convenția anti-mită a OCDE. Anul trecut, ministerul a devenit membru cu drepturi depline al Grupului de lucru anti-mită. Contez în continuare pe sprijinul DNA în realizarea fazei a 2a de evaluare. Toate aceste demersuri, în care beneficiem de ajutorul dvs, ne duc mai aproape de îndeplinirea obiectivului de țară, de a deveni membru cu drepturi depline al OCDE.

Apreciez relația de colaborare instituțională pe care am dezvoltat-o cu dumneavoastră. Și nu mai e un secret că aveți și în mine, nu doar în Ministerul pe care îl conduc, un partener serios.

Suntem la începutul unui an important pentru societatea noastră. Un an care va fi marcat de toate tipurile de alegeri posibile. Cu multe provocări! Îmi doresc să gestionați anul 2024 ca o instituție de elită, să ignorați zgomotul de fond. Nu vă cer să vă faceți doar datoria, ci vă rog, nu atât ca ministru, ci mai ales ca participant activ la viața Cetății, să faceți performanță. Performanța nu are la bază neapărat criteriul cantitativ. În realizarea obiectivelor voastre, e important să urmăriți calitatea dosarelor, confirmată de soluțiile obținute în instanță.

Să aveți/avem un 2024 mai bun! Cu obiective îndeplinite!


Publicat in: 26/02/2024