Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Discursul ministrului justiției, Alina Gorghiu, susținut în cadrul ceremoniei solemne din data de 13 iulie 2023, la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Stimată doamnă președintă a Agenției Naționale pentru Cetățenie,

Doamnelor și domnilor,

Sunt pentru prima dată ca ministru al Justiției la un asemenea eveniment și am emoții. Cred că la fel de mari ca ale celor care devin astăzi cetățeni ai României.

Am toată admirația față de dumneavoastră, toți cei prezenți aici, indiferent de naționalitate sau de locul unde v-ați născut, fie că a fost Iordania, Ucraina, Turcia, Serbia sau Republica Moldova. Pentru că ați urmat toți pașii necesari ca să ajungeți la acest moment, dar mai ales pentru că ați rămas consecvenți obiectivului dumneavoastră de a deveni cetățeni ai României. A fost un drum la capătul căruia rezultatul, din moment ce suntem aici împreună, este un drept câștigat.

Jurământul de credință, pe care îl veți depune peste foarte puțin timp, este un moment solemn, oficial, dar care, în contextul geopolitic actual cu multe provocări, capătă aspecte de o importanță deosebită pe plan intern și internaţional.

Eu vă mulțumesc pentru încrederea pe care o acordați României, instituțiilor statului, democrației și oamenilor de aici, valorilor și tradițiilor românești. Gestul vostru confirmă faptul că România este o țară sigură, cu viitor, în care drepturile omului sunt respectate.

Dar, înainte de toate, vă cer să nu uitaţi de încrederea extraordinară pe care statul român o investeşte în voi! Nu veţi fi de acum doar cetăţeni ai României, ci şi membri ai cele mai mari familii europene.

Acest jurământ față de România vine, însă, și cu obligații. Veți fi la finalul acestei ceremonii cea mai ”tânără” generație de români. Am încredere că veți respecta Constituția și legile României, dreptul comunitar. Şi că, împreună, vom asigura suportul necesar progresului în România, în Europa Unită, că vom fi cu toţii cetățenii de care această țară are nevoie, de care Europa are nevoie.

Nu sunteţi singuri. Numai în acest an și tot aici, înaintea voastră, alte 7.711 persoane au depus jurământul de credință față de România. Și ţin să spun că sunt tare mândră că, printre cei care vor depune astăzi jurământul, se află și doi argeşeni de-ai mei: domnul Oznalcin Tansel și domnul Yucel Erdal.

Dar, alte aproape 156.000 de dosare sunt în curs de soluționare, peste 23.000 fiind înregistrate doar anul acesta. Asta înseamnă că, la acest moment, aproape 156.000 vor să vi se alăture, să devină cetățeni ai României.

O felicit pe președinta ANC, doamna Gabriela Lenghel, şi pe toţi angajaţii acestei instituţii pentru eforturile depuse pentru gestionarea volumului uriaş de muncă din cadrul instituţiei, pentru reducerea termenelor de soluţionare a dosarelor şi creşterea gradului de transparenţă prin digitalizare şi prin asigurarea de resurse umane suplimentare.

O reuşită în acest sens: am obţinut săptămâna trecută noi posturi în ANC, când Guvernul a aprobat prin memorandum solicitarea Ministerului Justiţiei în acest sens. Iar prin PNRR instituţia va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 1.500.000 euro pentru dezvoltarea unui program informatic performant care să susţină activitatea ANC.

O altă veste bună de la ANC: începând cu data de 10 iulie 2023, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a anunţat suplimentarea cu 800 de locuri numărul de locuri disponibile, lunar, pentru persoanele care doresc să depună cererea de cetățenie.

De asemenea, sunt avute în vedere și alte măsuri pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor pe site-ul programarecetatenie.eu, măsuri ce vor fi implementate în perioada următoare.

Vă mai spun ceva! În lucru, la Ministerul Justiţiei, avem o importantă reformă a legii cetăţeniei.

Un element de noutate absolută în proiectul de lege este o ipoteză particulară de dobândire a cetățeniei române: la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care este căsătorit și conviețuiește în străinătate cu un cetățean român, de cel puțin 8 ani de la data căsătoriei, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate.

Știm că, în ultimele decenii, mulți cetățeni români s-au căsătorit cu cetățeni străini și locuiesc în afara țării. Soții acestora au învățat limba română, împărtășesc valori și tradiții românești. Mai mult, dovedesc interes pentru cultura și istoria poporului român, respect şi loialitate pentru legile ţării. Reglementări de aceeași natură se regăsesc și în legile altor state. Şi nu avem de ce să nu aplicăm şi în România măsuri care şi-au dovedit eficienţa.

Cel mai mult îmi doresc, şi sunt convinsă că şi toţi colegii mei din ANC, ca parcursul administrativ de dobândire a cetăţeniei să se desfăşoare optim, să avem un sediu modern şi o legislaţie completă şi eficientă.

Şi vă asigur că voi sprijini şi mă voi implica în orice demers pentru atingerea acestor obiective.

Vă mulţumesc!


Publicat in: 14/07/2023