Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Discuții bilaterale cu Ulsi Manja, ministrul Justiției din Albania

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a avut astăzi, 29 iunie 2022, discuții bilaterale cu Ulsi Manja, ministrul justiției din Albania. Temele abordate au fost: reforma sistemelor judiciare din ambele state, lupta împotriva corupției și cooperarea judiciară bilaterală. Albania, în calitate de stat candidat va deschide negocierile cu Comisia Europeană, începând cu Capitolul 23-Drepturi fundamentale.

Ministrul Manja a solicitat asistență din partea autorităților române, la nivel tehnic, nu doar pe punerea în aplicare a reformelor deja antamate, ci şi în trei alte sectoare: sistemul penitenciar, probațiune şi organizarea şi funcționarea profesiilor liberale.

Ministrul albanez a precizat că, începând cu 2016, întreg cadrul normativ privind justiția a fost reformat. Au fost înlăturați din funcții aproximativ 60% din judecătorii și procurorii albanezi, pentru că nu îndeplineau standardele de integritate. În prezent, singura cale de admitere în magistratură este prin Institutul Național al Magistraturii, care are o durată de 3 ani. Admiterea în Institut este deschisă absolvenților facultăților de drept (5 ani), care au experiență de 3 ani în alte profesii juridice.

Dialogul cu ministrul albanez a fost substanțial și util, în special pe tema organizării judiciare și cooperării judiciare internaționale. Guvernele din ambele țări, România și Albania, sunt angajate în reforme de amploare în cadrul legislativ destinat Justiției și orice schimb de idei este binevenit. Suntem gata să-i sprijinim pe colegii noștri din Albania în eforturile pe care le fac pe drumul aderării la UE.” a declarat ministrul Predoiu.

La finalul discuțiilor, miniștrii au semnat o Declarație comună de cooperare între cele două ministere, cu accent pe cooperarea judiciară bilaterală.


Publicat in: 29/06/2022