Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Grupul de lucru privind problematica victimelor analizează cu prioritate practica instanţelor şi a parchetelor în cauzele privind infracţiuni sexuale cu victime minore

[:ro]29 iulie 2021 - Comunicat de presă

Grupul de lucru privind problematica victimelor analizează cu prioritate practica instanţelor şi a parchetelor în cauzele privind infracţiuni sexuale cu victime minore

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a solicitat Grupului de lucru privind problematica victimelor infracțiunilor, constituit la nivelul Ministerului, să analizeze cu celeritate Raportul Inspecţiei Judiciare privind „practica instanţelor de judecată şi a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea şi soluţionarea cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore" și să propună măsuri care să remedieze neajunsurile semnalate.

Ministrul Justiției, Stelian Ion: „Acest raport ar trebui să ofere un tablou de ansamblu asupra practicii judiciare și a modului în care sunt soluționate sesizările privind abuzurile sexuale asupra minorilor. Săptămâna aceasta a fost deblocat raportul și avem de găsit rapid soluții, fie la nivel legislativ, fie în ceea ce privește cooperarea între instituțiile care cercetează infracțiunile, acordă sau ar trebui să acorde asistență victimelor. Minorii abuzați trec deja printr-o traumă imensă și trebuie ajutați, în niciun caz ignorați sau înfierați”.

Grupul de lucru privind victimele infracțiunilor și-a început activitatea în luna februarie 2021 pe trei domenii principale -  abuzuri sexuale asupra minorilor, violența domestică și trafic de persoane  - și a adus la aceeași masă, în întâlniri periodice, reprezentanții poliției, parchetelor, direcțiilor de protecție a copilului, ai Colegiului psihologilor și ai mediului universitar.

Una dintre soluțiile susținute de Ministerul Justiției este înființarea camerelor de anchete pentru minori la nivelul fiecărei unități de parchet. O altă decizie deja adoptată la nivelul grupului de lucru este actualizarea HG 49/2011, care aprobă metodologia-cadru pentru intervenția în echipă multidisciplinară în situații de violență asupra copilului și de violență în familie. De asemenea, în urma întâlnirilor de la Ministerul Justiției, grupul de lucru a identificat soluții pentru implicarea asistenților comunitari în teritoriu pentru a colabora cu angajații direcțiilor pentru protecția copiilor, implicarea mediului academic în organizarea unor cursuri de formare pe componenta psihologică și soluții pentru o metodologie, la nivelul INML, privind recoltarea probelor serologice și de ADN.

Grupul de lucru va acorda o atenție deosebită practicii instanțelor în cauzele privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore și, în măsura în care se va dovedi necesar, va propune inclusiv soluții legislative pentru a se ajunge la o practică unitară.

[:]


Publicat in: 29/07/2021