Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Guvernul a adoptat în ședința din 7 martie Hotărârea privind transmiterea cu titlu gratuit din domeniul privat al statului în domeniul privat al comunei Traian, județul Bacău, a unui imobil intrat în proprietatea privată a statului prin confiscare

Guvernul României a adoptat, în ședința din 7 martie 2024, proiectul de Hotărâre de Guvern privind transmiterea cu titlu gratuit din domeniul privat al statului în domeniul privat al comunei Traian, județul Bacău, a unui imobil intrat în proprietatea privată a statului prin confiscare. Prin adoptarea acestui act normativ a fost finalizată procedura de reutilizare socială inițiată, anul trecut, de Ministerul Justiției, prin intermediul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

Actul normativ stabilește că imobilul situat în comuna Traian urmează să fie preluat și reutilizat de către unitatea administrativ teritorială pentru obiective de natură socială, respectiv înființarea unui așezământ pentru persoanele vârstnice.

Dosarul penal a fost instrumentat de DIICOT și a vizat săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor. Conform hotărârii judecătorești pronunțată de Curtea de Apel Iași, rămasă definitivă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, imobilul evaluat la suma de 2.020.000 lei reprezintă produs al infracțiunii și a fost confiscat.

Reutilizarea imobilelor confiscate transformă aceste resurse în sprijin valoros pentru comunitate. Prezentul demers este un model de bună practică în procesul de prevenire și combatere a criminalității recunoscut la nivel european prin Directiva 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, transpus în legislația națională prin Legea de organizare a ANABI – 318/2015 și reflectat în Strategia națională privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025 – „Criminalitatea nu este profitabilă!” .

Informații suplimentare referitoare la activitățile și proiectele ANABI sunt disponibile aici: https://anabi.just.ro.


Publicat in: 08/03/2024