Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Întâlnire bilaterală între Stelian ION, Ministrul Justiției, și Vera JOUROVA, vice-președintele Comisiei Europene

[:ro]

Astăzi, 15 ianuarie 2021, Stelian ION, ministrul Justiției, a avut o întâlnire bilaterală, în sistem videoconferință, cu Vera JOUROVA, vice-președintele Comisiei Europene.

Discuțiile s-au axat pe aspecte privind Mecanismul de Cooperare și Verificare și nou înființatul Mecanism privind Statul de Drept.

Ministrul Justiției a apreciat implicarea constantă a Comisiei Europene în procesul de reformă a justiției din România și a precizat că îndeplinirea recomandărilor MCV reprezintă o prioritate a mandatului său. De asemenea, a subliniat importanța instituirii, la nivelul Uniunii Europene, a Mecanismului privind Statul de Drept.

Oficialul european şi-a manifestat întreaga disponibilitate de cooperare cu autoritățile române, pentru a se asigura sustenabilitatea și stabilitatea procesului de reformă a justiției din România. Progresele care se vor face în perioada următoare vor putea determina finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. „Este important să vedem progrese sustenabile și ireversibile înregistrate de România. Succesul României înseamnă succesul Comisiei Europene și al Uniunii, în ansamblu. Comisia este un susținător al reformei justiției din România”, a declarat vice-președintele JOUROVA.

Ministrul Justiției a exprimat intenția de a finaliza şi transmite Parlamentului, în cursul lunii aprilie 2021, cele trei proiecte de legi ale justiției, puse în dezbatere publică în septembrie 2020. „Vom repara legile justiției. Acest proces va implica sistemul judiciar şi Parlamentul, în egală măsură. Procesul legislativ, în sine, trebuie să fie de calitate, caracterizat de dialog si asumare. Dorim să ne atingem obiectivele, dar nu în defavoarea calității. Proiectele vor fi transmise, spre consultare, Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția şi GRECO. Contăm în continuare pe sprijinul Comisiei Europene, care s-a dovedit a fi un partener de încredere”, a declarat ministrul Justiţiei.

[:]


Publicat in: 15/01/2021