Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Întâlnire de lucru a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu omologul său din Danemarca, Mattias Tesfaye

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut, astăzi, 23.05.2022, o întâlnire bilaterală, în format de lucru on – line, cu omologul său din Danemarca, Mattias Tesfaye, la cererea acestuia, în cadrul unei întrevederi destinate consolidării dialogului bilateral în domeniul Justiției, cu accent pe subiectul transferării persoanelor condamnate.

În cadrul întâlnirii, cei doi miniștri au punctat faptul că optimizarea și urgentarea procedurilor de transfer a persoanelor condamnate constituie priorități ale grupurilor tehnice desemnate, activitatea acestora subscriindu-se cadrului legislativ european, în speță Deciziei cadru 2002/584/JAI privind mandatul european de arestare și Deciziei cadru 2008/909/JAI privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce în cazul hotărârilor judecătorești în materie penală.

Pe parcursul discuțiilor, partea daneză și-a exprimat încrederea în linia de progres a sistemului penitenciar românesc, cu precădere prin raportare la Calendarul de măsuri asumat de România pentru soluționarea supraaglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, în executarea hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României.

Partea română a propus extinderea dialogului bilateral și la alte teme, precum progresele înregistrate în România în cadrul MCV din perspectiva evaluărilor europene în cadrul viitoarelor Rapoarte MCV și Rule of Law Mechanism, cele două părți convenind o nouă întrevedere bilaterală în perioada următoare, inclusiv pe aceste teme.

Ministerul Justiției își continuă demersurile metodice de prezentare a progreselor înregistrate de România în cadrul MCV și de îmbunătățire a condițiilor din penitenciare, în urma aplicării „programului Rezmiveș”. Desfășurăm această activitate atât în dialog cu Comisia Europeană, cât și cu statele membre UE, pentru că strategia noastră este dublă, de a sprijini în interior instituțiile din sistemul judiciar să înregistreze progrese în cadrul MCV, pe de o parte, și de a prezenta, la nivel exterior, european, aceste rezultate. Efectul unor astfel de demersuri ar fi multiplicat dacă, alături de eforturile Ministerului Justiției și ale Ministerului Afacerilor Externe pe această linie, s-ar conjuga și demersuri directe ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale asociațiilor de magistrați, și pe calea diplomației parlamentare. Cu toții avem interesul ca România să fie scoasă de sub monitorizarea MCV și să adere la spațiul Schengen”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.


Publicat in: 23/05/2022