Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Întâlnire de lucru între ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, şi Excelenţa Sa, Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a avut, astăzi, 10 ianuarie 2022, o întâlnire de lucru cu Excelenţa Sa Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România.

Cu această ocazie, au fost abordate teme care țin atât de agenda europeană, cât şi de cooperarea judiciară bilaterală.

Ministrul Justiţiei a reiterat susţinerea obiectivelor actualei Preşedinţii franceze a Consiliului UE, în special combaterea discursului motivat de ură, dialogul dintre curțile constituționale și CJUE, modernizarea sistemelor judiciare şi protecţia mediului prin măsuri de drept penal. În acelaşi cadru, a confimat şi participarea la Reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei, programată a avea loc pe 4 februarie 2022, la Lille.

Cei doi oficiali au apreciat ca fiind foarte bună colaborarea dintre cele două state atât în materie civilă, cât și în cea penală, dar au subliniat necesitatea consolidării activităţii echipelor comune de anchetă, în special în dosarele de criminalitate organizată. Ministrul Justiţiei a amintit că a convenit cu omologul francez o întâlnire bilaterală, la Paris, în cursul lunii martie 2022, pentru a discuta aspecte de interes pentru sistemele judiciare din ambele state, cum ar fi digitalizarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, protecţia victimelor infracţiunilor, dar și sprijinul Franței pentru o corectă evaluare a rezultatelor din teren obținute de România de-a lungul anilor în cadrul MCV, în perspectiva intrării României în cadrul unei monitorizări unice, alături de toate celelalte state membre UE, în cadrul Mecanismului Rule of Law.

Au fost abordate şi subiectele aflate pe agenda Ministerului Justiţiei, relevante din perspectivă MCV: desfiinţarea SIIJ, modificarea legilor justiţiei, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

La finalul întrevederii, Ministrul Justiției a declarat:
Președinția Franceză survine într-o perioada cheie în care Ministerul Justiției va relua și accelera reformele în domeniul judiciar, în primul rând pe proiectele urgente și rămase nesoluționate în 2021, respectiv desființarea SIIJ, adoptarea Legilor justiției și a modificărilor la noile Coduri penale. Prioritățile Președinției Franceze sunt de mare interes pentru Ministerul român al Justiției, vom continua cooperarea intensă pentru combaterea transfrontalieră a crimei organizate și a traficului de persoane, inclusiv protecția victimelor. Salut preocuparea și inițiativa franceză în domeniul combaterii discursului bazat pe ură, xenofobie și antisemitism. Este, de asemenea, de mare interes pentru noi inițiativa franceză de a sprijini și organiza, printr-o primă conferință la Paris, în luna februarie, dialogul dintre curțile constituționale și CJUE, în contextul recentelor jurisprudențe apărute pe tema interacțiunii dintre dreptul european și dreptul național, o armonizare a viziunilor fiind posibilă, în opinia noastră, pe baza unui dialog structurat și constructiv.”


Publicat in: 10/01/2022