Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Întâlnirea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu ambasadorul Republicii Italiene în România, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și ambasadorul Republicii Italiene în România, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni, au avut astăzi, 07.03.2022, la sediul Ministerului Justiției, o întrevedere, la cererea părții italiene, pe tema cooperării judiciare bilaterale.

Cazuistica în domeniul cooperării judiciare în materie penală a constituit unul dintre subiectele abordate, cei doi oficiali aplecându-se asupra aspectelor de interes comun privind executarea mandatelor europene de arestare și recunoașterea hotărârilor judecătorești în materie penală și a măsurilor care trebuie luate pentru eficientizarea acestei activități de cooperare judiciară internațională, inclusiv la nivel legislativ în ambele state, dacă se impune. Un alt element de interes ridicat de partea italiană este consolidarea legislației anti-mafia în ambele state, față de care oficialul român și-a manifestat deschiderea.

În cadrul discuțiilor, a fost punctat și faptul că, în spiritul bunei colaborări dintre cele două state, deși, în anul 2021, Ministerul Justiției din România a răspuns pozitiv la invitația de a constitui, împreună cu Ministerul Justiției din Italia, un grup de lucru pe tema răpirilor internaționale de copii, reprezentanţii celor două ministere în acest grup de lucru fiind deja desemnaţi, grupul de lucru nu a avut până în prezent nicio ședință și cei doi oficiali au stabilit să lanseze de îndată lucrările și să recupereze întârzierile înregistrate în 2021, impulsionând activitatea acestuia.

Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa dialogului direct pe teme legate de organizarea şi funcţionarea justiţiei din România, exprimându-şi deschiderea pentru continuarea dialogului.
Este foarte importantă comunicarea la nivel de experţi. Funcţionarea cooperării bilaterale reprezintă un barometru inclusiv pentru credibilitatea activităţii instanţelor şi parchetelor din România, iar amânarea soluţionării celor câteva dosare pendinte, extrem de mediatizate, poate umbri activitatea magistraţilor noştri și submina încrederea în Justiție. Noi vom continua lupta anticorupție, o componentă importantă a acesteia fiind punerea în executare a hotărârilor de condamnare pronunțate de instanțele din România. Suntem, de asemenea, determinați să impulsionăm lupta anti-mafia, sprijinind-o prin cooperarea dintre activitatea procurorilor anti-mafia din ambele țări, dar și prin consolidarea legislației anti-mafia, dacă se impune.”, a declarat ministrul Justiţiei.

Ambele părți au stabilit continuarea dialogului pe temele discutate, iar Ministerul Justiţiei va fi implicat şi în activităţile derulate pe parcursul Preşedinţiei italiene a Consiliului Europei.

La întrevedere, a mai participat din partea Ministerului Justiției și Mădălina Manolache, directoarea Direcției Afaceri Europene și Drepturile Omului.

 


Publicat in: 07/03/2022