Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Întâlnirea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor și cu directori ai unităților de detenție

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut, astăzi, 27.04.2022, o întâlnire de lucru cu directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, și cu 40 de directori de penitenciare, alături de Bogdan Ilea, Secretarul de Stat coordonator al ANP, și Tiberiu Ungureanu, consilier al ministrului Justiției și fost director general al ANP.

Cu această ocazie, ministrul Justiției i-a felicitat pentru gestionarea eficientă a pandemiei de COVID-19 în mediul carceral, apreciind efortul, implicarea și măsurile eficiente implementate în 2020, în special, dar și până în prezent, evitând astfel o criză de proporții în sistemul penitenciar.

Totodată, conducerea Ministerului Justiției a subliniat necesitatea continuării demersurilor întreprinse în vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție și de lucru, prin raportare la planul asumat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României, care se aplică din 2020 și a avut ca rezultat extinderea capacității de cazare și modernizarea locurilor de detenție, cu efect în îmbunătățirea condițiilor de detenție.

„Aștept din partea dumneavoastră profesionalism și integritate! Condițiile din penitenciare trebuie să fie egale pentru toți, iar respectarea procedurilor și drepturilor deținuților trebuie să fie stricte. Vă felicit pentru că suntem la zi cu obiectivele Planului de creștere a capacității de cazare și a îmbunătățirilor de detenție 2020 - 2025. Crescând numărul locurilor de detenție din penitenciare și îmbunătățirea condițiilor de detenție, vom șterge, treptat, imaginea sistemului penitenciar creată prin condamnările la CEDO din anii trecuți, pentru că acele condamnări au fost pronunțate pentru situația existentă la nivelul anilor 2000 - 2010, în prezent, situația fiind radical schimbată. Cunosc bine situația sistemelor penitenciare din Europa și pot spune că sistemul românesc a progresat în ultimii ani și nu este mai prejos decât alte sisteme din Europa, iar aceste progrese vor continua. Am fost cel care a discutat cu Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei - format Drepturile Omului Planul ”Rezmiveș” de creștere a capacității de cazare și îmbunătățire a condițiilor din penitenciare, mă bucur să constat că acest plan este îndeplinit la zi și voi insista permanent pentru realizarea lui întocmai, responsabilizând conducerea ANP. Fiecare director de penitenciar este responsabil, de asemenea, de supravegherea respectării legii și protejarea drepturilor fiecărui deținut în parte. Conducerea Ministerului Justiției va efectua vizite periodice, anunțate și inopinate, în penitenciare, pentru a verifica permanent respectarea drepturilor deținuților”, a subliniat ministrul Justiției.

În acest registru, Cătălin Predoiu a solicitat conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor și directorilor unităților subordonate să mențină ritmul de realizare a investițiilor și de încadrare în obiectivele de creștere a capacității de cazare și modernizarea locurilor de detenție.


Publicat in: 27/04/2022