Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Întâlnirea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu E.S. Therese Hydén, ambasadoarea Regatului Suediei în România

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut astăzi, 5 decembrie 2022, o reuniune bilaterală de lucru cu E.S. Therese Hydén, ambasadoarea Regatului Suediei în România.

Ministrul Justiției a mulțumit oficialului suedez pentru susţinerea de-a lungul anilor în vederea realizării reformelor în justiţie şi pentru poziția Guvernului de la Stockholm, de susținere a intrării României în spațiul Schengen. Votul Guvernului suedez validează soliditatea parcursului european al României, iar evoluțiile din ultima perioadă confirmă, încă o dată, voința autorităților de la București de a consolida statutul României de stat membru UE.

Ministrul Predoiu a prezentat, în detaliu, evoluțiile din ultima perioadă din sectorul justiție, cu accent pe legile justiției, recent adoptate de Parlament, validate de Curtea Constituțională şi apreciate atât de Comisia Europeană, cât şi de Comisia de la Veneția. Un alt aspect de interes a fost activitatea procurorilor special desemnați pentru anchetarea infracţiunilor din justiţie, care au înlocuit SIIJ. Ministrul Justiţiei a prezentat date statistice, din care rezultă că volumul de dosare este în scădere. De asemenea, a precizat că nu au avut loc incidente procedurale, care să pună sub semnul întrebării independenţa procurorilor special desemnaţi, element esenţial în activitatea post-SIIJ.

„Voi participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, din 13 decembrie 2022, atunci când se va discuta Raportul privind Statul de Drept referitor la România. Voi prezenta colegilor miniștri din statele membre UE progresele înregistrate în sectorul justiției, evidențiate de Comisia Europeană în raportul final MCV. România a susținut instituirea Mecanismului privind Statul de Drept la nivelul UE şi participă activ la toate exerciţiile de evaluare.

Guvernul, Coaliţia, Parlamentul şi puterea judecătorească au reuşit să demonstreze că putem atinge o eficienţă  instituţională pe aspecte de interes major pentru sistemul judiciar şi  pentru societate în ansamblu, concretizată în rezultatul palpabil şi important constând în obţinerea unui ultim Raport MCV pozitiv pentru România. Întâlnirea cu Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, E.S. Therese Hydén,  a fost extrem de utilă şi constructivă în perspectiva Preşedinţiei rotative ce va fi exercitată de Suedia începând cu 1 ianuarie 2023.” a declarat ministrul Justiţiei.


Publicat in: 05/12/2022