Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Întâlnirea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu ministrul Responsabil pentru traficul de persoane în Ministerul Britanic de Interne, Sarah Dines

Ministrul Justiției a avut, astăzi, 17 mai 2023, o întâlnire de lucru cu doamna Sarah Dines, ministrul Responsabil pentru traficul de persoane în Ministerul Britanic de Interne.

Întâlnirea a avut drept scop consolidarea cooperării bilaterale judiciare în domenii de interes comun, cum ar fi traficul de persoane, extrădări, protecția copilului și a persoanelor defavorizate etc., fiind de asemenea abordate aspecte privind sistemul judiciar și progresele înregistrate de România în combaterea infracționalității și protejarea drepturilor fundamentale.

Părțile au evidențiat importanța unei bune funcționări a sistemului de justiție penală, care să poată livra răspunsuri corecte, adaptate realității sociale și utile comunității pe care și autoritățile judiciare sunt chemate să o servească. Aceasta presupune, în deplină concordanță cu rigorile statului de drept, nu numai o legislație acoperitoare, dar și existența unui aparat care să o pună în operă cu profesionalism, maturitate și empatie față de justițiabil.

A fost avut în vedere, de asemenea, schimbul de bune practici între autoritățile române și britanice. Cadrul bilateral actual conferă premisele necesare pentru o colaborare solidă, bazată pe încredere.

Ambele părți au subliniat buna cooperarea bilaterală și au agreat necesitatea dezvoltării și aprofundării acesteia în viitor.

 „Am subliniat oficialului britanic faptul că, pentru combaterea eficientă a corupției, crimei organizate și traficului de persoane, toate statele din spațiul european extins trebuie să aplice aceleași standarde și să uniformizeze legislația. Suntem nemulțumiți de faptul că persoane condamnate definitiv pentru corupție în România, își găsesc refugiul în state ca Grecia, Italia și Marea Britanie și sperăm ca principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor penale definitive să fie mai bine aplicat. Am subliniat de asemenea că, în ultimii ani, în mandatele mai multor miniștri români ai Justiției, condițiile de detenție au fost semnificativ ameliorate de către Administrația Națională a Penitenciarelor și nu mai pot constitui drept pretext, în opinia Ministerului Justiției, pentru refuzul la extrădare. Eforturile de ameliorare a condițiilor de detenție și extinderea capacității de cazare în penitenciare continuă, inclusiv prin construirea de noi unități de penitenciar”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la finalul reuniunii.


Publicat in: 17/05/2023