Interventia dne Alina Gorghiu, ministra justiției, la Conferința „Urbanism și Justiție – Provocări practice și legislative”, București, 24 aprilie 2024
Doamnelor și domnilor,
Ministerul Justiției nu înseamnă doar legislație, puncte de vedere la legi, ci și investiții în infrastructura sistemului judiciar.
De când am venit la minister, la capitolul investiții am vizat 3 direcții cheie :
Modernizarea instanțelor - de la preluarea mandatului, au fost finalizate 7 sedii moderne (Curtea de Apel Târgu Mureș, Tribunalul Gorj, Judecătoria Slatina, Judecătoria Târgoviște, Judecătoria Târgu Lăpuș, Judecătoria Costești, Judecătoria Horezu). Cel puțin 4 instanțe vor fi inaugurate până la finalul anului (Judecătoria Carei, Judecătoria Vaslui, Tribunalul Teleorman și Palatul de Justiție Hunedoara).
Pentru un act de justiție așa cum ne dorim, peste tot în țară e nevoie de investiții, de o infrastructură modernă.
Modernizarea sistemului penitenciar - în ultimii ani, numărul de locuri de cazare în sistemul penitenciar a crescut permanent. În 2023 au fost realizate 1282 de locuri de cazare, anul acesta primele 123 de locuri vor fi gata până în luna mai la Penitenciarul Jilava. A fost o mare realizare că România a intrat în 2024 cu contracte de construire semnate pentru două noi penitenciare, Berceni - Jud. Prahova, Unguriu - județul Buzău. Vor fi 1.900 de locuri noi de cazare, cu standard de 4 mp pentru fiecare.
Cartierul pentru Justiție, proiectul unei veritabile o aule a democrației aflată sub zodia balanței, un spațiu al echilibrului, al dreptății.
Pe de altă parte, ne dorim să realizăm o investiție care să înfrumusețeze Bucureștiului și să ofere un exemplu de regenerare urbană.
Va fi cea mai mare investiție în infrastructura judiciară finanțată de către Banca Mondială din istoria sa. Și cea mai mare investiție în infrastructura judiciară făcută după 1990.
Valoarea acestui proiect reflectă efortul pe care statul român este pregătit să îl facă pentru a asigura sistemului judiciar infrastructura necesară.
În țară avem 19 palate de justiție, în multe m-am oprit cu ocazie vizitelor mele prin țară precum superba judecătorie din Câmpulung, sau Palatele de Justiție din Cluj, Oradea, Arad sau Brăila.
Acum 11 ani, a fost lansat un concept despre cum ar trebui să fie într-un singur spațiu în Bucureștiului instituțiile sistemului judiciar.
S-au succedat câțiva miniștri, mai exact 8 miniștri, dar acest proiect a continuat.
Pare un interval mare din 2013 până în prezent dar amploarea proiectului Cartierul pentru justiție a implicat multe demersuri, documentații, studii pregătitoare, evaluări și expertize.
Este un pionierat pentru noi ca țară, dar eu cred că în cazul de față încăpățânarea de a duce la bun sfârșit un astfel de proiect care ne-a reunit pe noi astăzi, aici, va fi bună. Pentru că ne dorim o justiție apropiată de cetățean.
Îmi aduc aminte că la audierea mea pentru funcția de ministră a justiției, am vorbit despre Cartierul pentru Justiţie și i-am asigurat pe Robert Cazanciuc și Daniel Fenechiu că voi continua acest proiect atât de important pentru noi toți.
Mai mult, importanța acestui proiect a determinat includerea lui în programele de guvernare din 2016 până în prezent.
Pentru acest proiect, au fost realizate eforturi financiare, juridice și administrative. Pașii sunt buni, sănătoși. Beneficiile pe care le va aduce Cartierul Justiției vor fi imense. Pentru că s-au pus la masă energii pozitive de către Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Am vorbit cu Ministerul Finanțelor, vom avea suport de la el pentru orice demers.
Să știți că Secretarul general al Ministerului Justiției visează și noaptea acest proiect. Atât de mare este implicarea ministerului.
Până în prezent au fost cheltuite pentru Cartierul de Justiție 4,296,355 lei, bani obținuți prin acorduri de împrumut – fonduri externe rambursabile. În 2023, au fost alocate 3.419.000 lei, iar în 2024 din cele 9.048.000 lei prevăzute în bugetul actual al MJ, au fost cheltuite 491.795 lei.
De la preluarea mandatului, au fost finalizate primele 3 documentații: Expertiza tehnică a fundației existente pe amplasament, Studiul geotehnic și Tema de proiectare. Estimăm că studiul de fezabilitate se va finaliza la finalul lunii mai și va fi avizat în luna iulie.
Au fost începute pregătirile pentru derularea exproprierii imobilelor proprietate private care constituie coridorul de expropriere și a fost semnat al doilea acord de finanțare cu Banca Mondială.
O zonă abandonată și degradată se transformă în cel mai mare proiect de investiții, primul proiect național post decembrist de regenerare urbană, care are ca finalitate crearea condițiilor optime de infrastructură pentru desfășurarea activității a 23 instituții din sistemul judiciar.
Aproximativ 6.000 de persoane angajate în cadrul celor 23 de instituții judiciare vor interacționa zilnic cu peste 9.500 de justițiabili într-o construcție unitară pe o suprafață desfășurată totală de 293.357 mp.
Unicitatea acestei construcții constă în localizarea în același loc a instituțiilor: Ministerul Justiției, Curtea de Apel București, Tribunalul București, cele 6 judecătorii de sector, zece parchete, Consiliului Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară, Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri din România și Uniunea Națională a Barourilor.
Este un demers pe termen lung, dar cu rezultate vizibile. Sper ca atmosfera bună și adunarea tuturor forțelor într-un singur loc va duce la creșterea încrederii în sistemul judiciar.
Publicat in: 24/04/2024