Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Întrevederea ministrului justiției, Alina Gorghiu, cu omologul din Regatul Marocului, Abdellatif Ouahbi

La data de 12 iulie 2023 a avut loc vizita unei delegații a Ministerului Justiției al Regatului Maroc, condusă de ministrul marocan al justiției, Abdellatif Ouahbi. Acesta a fost primită de o delegație condusă de ministrul român al justiției, Alina-Ștefania Gorghiu.  

În cadrul întrevederii, a avut loc semnarea unui Protocol de cooperare în domeniul juridic între Ministerul Justiției al României și Ministerul Justiției al Regatului Maroc. 

Protocolul de cooperare are rolul de a crea cadrul juridic bilateral legal care să reglementeze colaborarea în domeniul gestionat de ministerele justiției ale celor două țări și să intensifice această cooperare. De asemenea, acesta vizează schimbul de informații și legislație pe probleme juridice de interes comun, schimbul de experiență și bune practici între experți ai celor două Părți, organizarea de seminarii, conferințe și ateliere de lucru, stabilirea de parteneriate, în conformitate cu legislația națională a fiecăreia dintre ele.

Ministrul român al justiției l-a felicitat pe omologul său marocan pentru inițierea procesului de reformă și modernizare a legislației Regatului Maroc, care pune accent pe promovarea drepturilor femeilor. În context, oficialul român a evidențiat eforturile autorităților române de a combate violența domestică, prin implementarea sistemului de monitorizare a agresorilor cu brățări electronice. Partea marocană a solicitat expertiza României în acest domeniu, menționând că Regatul Marocului urmează să implementeze acest sistem de monitorizare anul viitor.

În cadrul dialogului au fost abordate, totodată, reformele implementate recent de Ministerul Justiției din România în domeniul digitalizării, precum și măsurile pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție, Alina-Ștefania Gorghiumenționând că, în următorii ani, se vor construi două penitenciare noi, care vor asigura 2000 de locuri adiționale de detenție.

De asemenea, delegația marocană a fost primită și de domnul Alex Florin Florența, Procurorul General al României, precum și de doamna Alina Corbu, Președinta Înaltei Curți de Casație şi Justiție. 


Publicat in: 12/07/2023