Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Legea pentru ratificarea Acordului privind Curtea unică în materie de brevete, deschis spre semnare și semnat de România la Bruxelles, la 19 februarie 2013 a fost adoptată.

Legea pentru ratificarea Acordului privind Curtea unică în materie de brevete, deschis spre semnare și semnat de România la Bruxelles, la 19 februarie 2013 a fost adoptată ieri de Parlament și va fi trimisă spre promulgare.

Acordul privind Curtea unică în materie de brevete a fost semnat de România la data de 19.02.2013. Ratificarea Acordului este deosebit de importantă, atât din perspectiva îndeplinirii obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru, cât și din perspectiva avantajelor oferite de noul sistem al brevetului unitar pentru mediul de afaceri în general.

Printre avantajele ratificării acordului se numără: participarea României la un sistem de brevete care presupune o reducere semnificativă a taxelor de brevetare la nivel european, cât și celor legate de protecția drepturilor rezultate din brevet în cadrul noului sistem jurisdicțional.

România a fost un susținător constant al adoptării pachetului legislativ privind brevetele europene cu protecție unitară.

În concret, acordul instituie un nou sistem jurisdicţional specializat:

– Curte unică în materia brevetelor europene, alcătuită dintr-un Tribunal de Primă Instanţă,

– Curte de apel şi o grefă comună.

Curtea unică în materie de brevete este o instanţă comună statelor membre contractante. Noua Curte funcţionează în temeiul unor norme de procedură distincte, schemă organizatorică distinctă, competenţe distincte. Aceasta va avea în competență exclusivă în privința brevetelor europene cu efect unitar și a brevetelor europene. Tribunalul de Primă Instanţă cuprinde o divizie centrală, precum şi divizii locale şi regionale. Acodul mai instituie un centru de mediere şi arbitraj în materie de brevete.


Publicat in: 12/03/2024