Mesajul Ministrei justiției, doamna Alina Gorghiu, cu ocazia Zilei Justiției (7 iulie 2024)
București,
7 iulie 2024
Ziua justiției în prima zi de duminică din luna iulie a fiecărui an a devenit o tradiție a sistemului judiciar din România. Transmit un gând de bine tuturor profesioniștilor și urarea de ”La mulți ani!” justiției române!
În timpul scurs de la Ziua justiției de anul trecut, am traversat momente importante. Anunțul privind închiderea MCV la 15 septembrie 2023 a confirmat standardul european la care a ajuns sistemul de justiție din România și progresele înregistrate în lupta anti-corupție.
Un succes remarcabil de etapă! Care, însă, ne obligă să privim mai departe și să onorăm misiunea justiției în orice moment: oferirea unui serviciu public de calitate cetățenilor și mediului de afaceri. Justițiabilul este cel care trebuie să beneficieze de un act la justiție la standarde înalte și eforturile tuturor actorilor implicați în sistem trebuie orientate în acest sens.
În ultimul an a existat un efort de echipă din partea reprezentanților puterii judecătorești, Legislativului și Executivului și am convingerea că viitorul raport pe justiție va arăta progresele și echilibrul din sistem.
Una dintre provocările importante ale ultimelor 12 luni a fost preîntâmpinarea riscului de depopulare a sistemului de resursa umană bine pregătită profesional. Doresc să mulțumesc CSM și celorlalte structuri din sfera puterii judecătorești care joacă un rol din acest punct de vedere, dar și Legislativului și Executivului pentru cooperarea manifestată în toată această perioadă. Putem spune că, în acest moment, situația a fost stabilizată ca urmare a intrării în sistem în ultimul an a aproape 750 de noi magistrați și a siguranței oferită pentru carieră prin adoptarea legii 282/2023 privind pensiile de serviciu. Există toate perspectivele ca, urmare a eforturilor făcute de statul român, lucrurile să evolueze pozitiv, iar deficitul de resursă umană din sistem, încă vizibil, să fie depășit în câțiva ani.
Aceasta este cea mai bună dovadă că prin dialog și cooperare loială între puterea judecătorească și guvern, cu implicarea sistemului de justiție și a societății putem avea perspectiva ca în viitor să depășim probleme care timp de ani de zile păreau de nerezolvat.
O lecție învățată în ultimii ani este cea despre cât de importantă este apărarea reputației profesionale a magistraților. Am asistat la atacuri la persoană la adresa unor magistrați și în toate aceste cazuri procedurile de apărare a reputației profesionale trebuie să fie duse până la capăt. Pe de altă parte, profesionalismul și performanța în sistem reprezintă cele mai bune căi de a evita riscul afectării încrederii în justiție.
O parte importantă a actului de justiție este reprezentată de ceea ce numim ”a face justiție până la capăt”. Pentru Ministerul Justiției este o prioritate ca toate sentințele pronunțate de instanțele din România pentru fapte comise în țara noastră să fie executate tot în România. Din această perspectivă sunt foarte importante acțiunile de combatere a fenomenului fugarilor.
Aceasta înseamnă, în principal, demersuri pentru aducerea lor în țară. În cursul anului 2023 au fost aduse mai mult de 800 de persoane iar anul acesta, până la acest moment, peste 400. În ultimele 12 luni, Ministerul Justiției, prin ANP, a oferit peste 850 garanții cu privire la condițiile de detenție ce vor fi asigurate persoanelor ce fac obiectul acestui tip de procedură. O altă direcție de acțiune în acest sens a fost modificarea cadrului legislativ incident asupra fenomenului fugarilor, prin norme referitoare la suportarea de către aceștia a costului aducerii lor în țară.
Un obiectiv cheie al ministerului în ultimul an a fost cel al investițiilor tot mai mari în infrastructura sistemului de justiție. În anii 2023 și 2024 au fost complet reabilitate sau au beneficiat de lucrări de modernizare numeroase sedii de instanțe, precum Judecătoriile de la Târgoviște, Slatina sau Costești (jud Argeș), Tribunalul Gorj sau Curtea de Apel Târgu Mureș. Altele sunt programate pentru finalizare în cursul anului 2024 în timp ce noi proiecte prind acum contur. Între acestea din urmă se distinge Palatul de Justiție de la Cluj Napoca, cea mai mare investiție care va fi realizată de Ministerul Justiției în următorii ani cu o valoare de circa 100 de milioane de euro, fonduri de la bugetul de stat.
Cel mai important proiect de investiții este reprezentat, însă, de Cartierul pentru Justiție. În ultimul timp au fost finalizate 3 documentații importante: Expertiza tehnică a fundației existente pe amplasament, Studiul geotehnic și Tema de proiectare. Studiul de fezabilitate este realizat și se află în stadiul de avizare la instituții ale statului cu competență în acest sens. Datorită acestui proiect, o zonă abandonată și degradată se va transforma în cel mai mare proiect de investiții de regenerare urbană de după 1989 care va asigura cele mai bune condiții de infrastructură pentru desfășurarea activității a 23 instituții judiciare unde circa 6.000 de persoane angajate vor interacționa zilnic cu peste 9.500 de justițiabili.
O altă prioritate a noastră de viitor este reprezentată de procesul de digitalizare a sistemului judiciar în contextul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență. În prezent, Ministerul Justiției derulează cea mai mare alocare pentru dezvoltarea sistemelor IT din sistemul judiciar din ultimii 20 ani cu scopul constituirii unui sistem informatic judiciar unitar al justiției. Acesta vizează inclusiv îmbunătățirea interacțiunii cu profesioniștii dreptului și justițiabilii.
Numai din fondurile alocate prin PNRR au fost semnate 25 de contracte cu o alocare de aprox. 159 milioane de euro. Printre acestea putem menționa proiectul infrastructurii de date ”Justice Data Center (J-DCs)”, viitorul sistem informatic de management al cauzelor ECRIS V, care va înlătura treptat dosarele fizice, pe hârtie, dezvoltarea sistemelor integrate de înregistrare audio în sălile de judecată și a componentelor de transcriere automată (speech2text).
Provocările societății actuale ne obligă să avem grijă de generațiile viitoare și putem face acest lucru colaborând pentru succesul programelor de educație juridică cu alte ministere sau instituții de stat. În cursul anului 2023 la programele de educație juridică din școli au participat ca voluntari 689 de persoane de specialitate juridică dintre care 382 de voluntari din cadrul instanțelor, 80 de voluntari din cadrul parchetelor și 55 de voluntari dintre judecătorii și procurorii pensionați. Le mulțumesc tuturor pentru efortul depus!
Ca un gând de final, pot spune că toate aceste direcții de acțiune arată orientarea noastră către viitor. Generațiile care vin din urmă sunt cele care vor beneficia în primul rând de proiectele aflate în curs de îmbunătățire a serviciului public numit justiție. Depășirea deficitului de resursă umană în sistem, investițiile în spații de lucru moderne destinate personalului instanțelor precum și justițiabililor, digitalizarea sunt proiecte care își vor arăta roadele în anii viitori și conturează deja imaginea unei justiții moderne, eficiente, accesibile cetățenilor.
Împreună, prin cooperare și soluții de echilibru vom construi o tradiție a eficienței, calității și independenței sistemului de justiție în România!
Încă o dată, ”La mulți ani!”, Justiției române!
Publicat in: 07/07/2024