Mesajul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, adresat elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului „Fii Avocat în Şcoala Ta!”, derulat de Baroul Bucureşti
(...) Sunteţi la vârsta la care faceţi alegeri. Tot felul de alegeri. Faptul că sunteți aici, în sală, este consecința unei alegeri. Nu numai de a veni la această adunare, ci și a faptului că, mai devreme, aţi învăţat, ați muncit, aţi reuşit să ajungeţi în acest Colegiu Naţional de prestigiu.
Poate nu vă daţi seama, dar a fost undeva, în spatele acestui moment, în timp, o alegere pe care aţi făcut-o: să munciţi în loc să o lăsaţi mai uşor cu învăţatul, să fiţi disciplinaţi cu voi înşivă - o disciplină a muncii, o disciplină a rezistenţei de a continua. Ştim foarte bine, sunt tot felul de tentaţii în jur, de a învăţa mai puţin şi de a ne distra mai mult, ca să spun mai simplu. Aţi făcut acele alegeri pentru care vă respect; dacă nu le-aţi fi făcut, dacă nu aţi fi reuşit, nu eraţi dumneavoastră aici, erau alţii.
Sunt și alte tipuri de alegeri pe care veţi fi forţaţi, cumva, de viaţă, să le faceţi în continuare, respectiv să continuaţi pe acest drum al travaliului, al studiului, să continuaţi pe un drum al legalităţii, pentru că, încet-încet, veţi vedea, avansând în viaţă, vă veți confrunta cu situaţii în care veţi fi obligați să alegeţi: de a continua pe un drum al legalităţii sau de a încălca legea. Vorbim de diverse legi, diverse reguli, mici, mari, mai importante, mai puţin importante, şi vorbim de consecinţe: sunt consecințe minore ale alegerilor pe care le facem, sunt consecinţe majore și sunt consecinţe, uneori, dramatice.
Cred că acest program vă va ajuta să faceţi alegerea corectă - şi anume, de a trăi după lege, în spiritul legii, în respectul legii, în plăcerea de a respecta legea. Există o plăcere în a respecta o lege, de a urma o cale, o conduită prescrisă. Tot universul funcționează după legi. Pe unele, dumneavoastră le studiați.
Societăţile funcţionează după legi create de oameni, de multe ori influenţate de legile naturale. Nu puteţi face abstracţie de lege. Poate că legea, ca şi idee, concept, realitate, nu a intrat încă în microuniversul dumneavoastră interior sau în microsocietate, în grupurile în care vă desfăşuraţi activitatea, vă petreceţi timpul. Au alţii grijă de dumneavoastră deocamdată, familiile, în primul rând, şcoala, ca să urmaţi această cale, dar, în curând, veţi instrumenta singuri relaţia cu legea.
Şi nu pot decât, evident, să vă mărturisesc cu toată experienţa pe care am avut şansa să o acumulez în profesie şi poate nu numai, chiar şi în politică, deşi este cea mai grea, poate uneori, calea legii este cea corectă şi cea care va aduce beneficii pe termen mediu şi lung, nu numai de ordin financiar, nu la asta mă gândesc când spun beneficii, beneficii morale, beneficiul unei vieţi liniştite, beneficiul unei vieţi împlinite, beneficiul unei vieţi nobile, pentru că a trăi după o lege este nobil.
În sfârşit, a treia idee pe care o expun aici, şi cu asta am încheiat intervenţia mea, este aceea că sunt la rândul meu reprezentatul unei instituţii, parte interesată în acest proiect. Ministerul Justiţiei este o instituţie care nu săvârşeşte acte de justiţie, nu este implicat în facerea dreptăţii, dar contribuie la buna funcţionare a mecanismului justiţiei în limita unor competenţe, nu dezvolt aici, nu vreau să vă plictisesc, nu ăsta e scopul acestei întâlniri.
Ce vreau să spun este că Ministerul Justiţiei, prin ceea ce face (...) elaborare legislativă, elaborare de norme, propunerea lor către Guvern şi Parlament, se adresează, evident, societăţii şi avem tot interesul ca să ne adresăm unui public educat, unei societăţi învăţate să respecte legea, unei societăţi determinate să aleagă respectarea regulilor şi a legii pentru că, numai în acest fel, putem trăi civilizat împreună. Numai în acest fel, dacă vreţi, şi eforturile financiare ale societăţii, ale statului, deci inclusiv ale dumneavoastră în viitor, de a face să se păstreze legea, să fie respectată, de a fi protejaţi cetăţenii, sunt mai mici.
Cu cât există un grad de respect mai mare al legii din partea cetăţenilor, cu atât costurile cu impunerea legii, cu asigurarea respectului legii sunt mai mici, cu atât efectele asupra libertăţii cetăţenilor şi a drepturilor lor sunt mai mari.
Prin urmare, este un larg interes, major aş putea spune pentru un guvern, pentru un minister al Justiţiei, ca societatea să îşi crească, cum spunem noi, gradul de conformare voluntară în ceea ce priveşte legea, adică respectul faţă de lege. Or, acest respect este cu atât mai puternic şi cu atât mai profund cu cât există convingerea că aceasta este calea corectă, iar această convingere se formează solid exact la vârsta dumneavoastră. Aveţi suficientă experienţă şi discernământ şi cunoştinţe ca să începeţi să asimilaţi acest concept şi, în acelaşi timp, sunteţi suficient de fragezi, de buni, de inocenţi, dacă vreţi, pentru a planta această sămânţă a respectului legii.
Or, avocaţii care vor veni în faţa dumneavoastră să vă vorbească, să vă împărtăşească din viaţa lor, din experienţa lor, între altele, vor face, conştient sau inconştient, acest lucru, vor planta în dumneavoastră, în mintea dumneavoastră această idee generoasă a respectului legii.
Vă rog să primiţi deschişi, generoşi, această sămânţă, această idee despre lege şi importanţa ei. Mai târziu vă va folosi. Vă mulţumesc!
Publicat in: 01/11/2022