Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Mesajul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Notarului Public – 17 noiembrie 2022

Astăzi, 17 noiembrie 2022, cu ocazia Zilei Notarului Public, doresc să vă felicit pentru activitatea profesională pe care o desfășurați, activitate care reprezintă un reper al siguranţei juridice şi al stabilităţii pentru cetăţenii României.

În mod simbolic, Ziua Notarului Public este legată de un moment important al profesiei notariale: trecerea de la notariatul de stat la notariatul public, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 36/1995.

Apariţia acestei legi a constituit, fără îndoială, un moment de referinţă în realizarea reformei în domeniul instituţiilor de profil juridic din România. Pentru punerea în aplicare a acestei legi, s-au depus eforturi deosebite de concepţie şi organizare, de către toţi cei implicaţi în profesia de notar – Uniunea Naţională a Notarilor Publici şi Ministerul Justiţiei.

Începând cu anul 1995, de când notarii publici exercită sub forma unei profesii liberale atribuţiile încredințate de către autoritatea publică, s-a consolidat rolul notarului public, care nu se limitează doar la redactarea de acte juridice. Profesia de notar asigură exercitarea deplină a drepturilor şi libertăţilor civile şi are un rol esențial în asigurarea securităţii circuitului civil şi, de asemenea, contribuie la o bună administrare a Justiţiei.

Cu această ocazie, doresc să reafirm deschiderea Ministerului Justiţiei spre dialog interinstituţional şi cooperare în exercitarea atribuţiior legale ale ministerului, în scopul dezvoltării profesiei de notar public, urând totodată un călduros „LA MULŢI ANI!” notariatului român şi tuturor notarilor publici.

Mult succes în nobila misiune pe care o aveți!


Publicat in: 17/11/2022