Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministerul Justiției a închis primul obiectiv major al aderării României la OCDE

Astăzi, la Palatul Victoria a avut loc ședința Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, ocazie cu care a fost marcat primul succes major al acestui proces de aderare.

După cum a anunțat și Prim-Ministrul Marcel Ciolacu, în timpul desfășurării ședinței comitetului de la București, la sediul OCDE din Paris, România depunea instrumentul de ratificare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită). Această Convenție este unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internațional în domeniu și sprijină eforturile de dezvoltare internă, reducere a sărăciei și îmbunătățire a încrederii în piețele de capital.

Președintele Senatului și, totodată, al Comisiei Mixte Parlamentare pentru problematica OCDE – Nicolae Ciucă a participat, de asemenea, la ședință. Acesta a subliniat că România transmite prin aderarea la acest instrument mesajul că aplică cele mai ridicate standarde privind conduita etică, de transparență și de siguranță în cadrul schimburilor între țări. Totodată, a arătat că acest semnal va crește încrederea investitorilor externi în România.

„Este un prim succes major al demersului de aderare al României la OCDE, după primirea invitației de aderare și a foii de parcurs. El vine astăzi în urma eforturilor depuse de echipa Ministerului Justiției, care astfel atinge cel mai important obiectiv al dosarului OCDE pe domeniul Justiției. Este totodată unul dintre cele mai importante și dificile din întregul proces de aderare, datorită nivelului de exigență și standardului înalt impus de Grupul de Lucru Anti-mită al OCDE în cadrul căruia a avut loc evaluarea în urma căreia am primit invitația de a adera la Convenție. Este, prin urmare, și o confirmare a progreselor pe care România le-a înregistrat în ultima perioadă în acest domeniu.” a declarat secretarul de stat Mihai Pașca, coordonator al procesului de aderare la OCDE la nivelul Ministerului Justiției.

În perioada următoare România își va continua eforturile pentru a parcurge fazele de evaluare a modului în care Convenția Anti-mită este implementată efectiv și de a prelua recomandările Grupului de Lucru Anti-mită pentru o cât mai bună aliniere la cadrul stabilit de Convenție.

Totodată, Ministerul Justiției se va angaja activ de acum din poziția de membru cu puteri depline, în toate activitățile Grupului, devenind un furnizor de expertiză și contribuții izvorâte din experiența proprie pentru progrese efective în acest efort colectiv din zona luptei împotriva corupției în tranzacțiile internaționale.


Publicat in: 24/07/2023