Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministerul Justiției anunță crearea unui „Panel pentru justiție” în vederea evaluării recomandărilor Comisiei de la Veneția privind sistemul judiciar

Ministerul Justiției anunță formarea unui grup de lucru/panel independent politic pentru analiza și evaluarea Opiniei Comisiei de la Veneția nr.1105/2022.

Inițiativa creării „Panelului pentru justiție” aparține ministrului Justiției și a fost anunțată în prealabil atât Comisiei Europene, cât și Președintei Comisiei de la Veneția, dna Claire Bazy Malaurie, fiind privită cu multă deschidere.

Această ințiativă își propune să sprijine independența justiției, dialogul și cooperarea dintre Ministerul Justiției și Comisia de la Veneția.

Panelul pentru justiție va fi format din trei experți independenți, cu o reputație profesională consacrată. Aceștia sunt profesor dr. Valeriu Stoica, avocat și fost ministru al justiției în perioada 1996-2000, profesor dr. Raluca Bercea și profesor dr. Camelia Toader, fost judecător român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Obiectivul principal al Panelului va fi efectuarea unei analize și evaluări aprofundate a recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția referitoare la cele trei legi ale justiției: Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară și Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Raportul independent rezultat în urma analizei va fi prezentat Ministerului Justiției și transmis Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene spre știință, în vederea continuării dialogului cu aceste instituții pe temele sus amintite.

Ministrul Justiției reafirmă angajamentul său pentru un proces transparent și constructiv, bazat pe dialog și consultare în domeniul justiției.


Publicat in: 24/05/2023