Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministerul Justiției continuă investițiile în infrastructura instanțelor și parchetelor pentru a asigura un serviciu public de calitate

În urma unui amplu proces de reabilitare, sediul Judecătoriei Sighetu Marmației a fost inaugurat la sfârșitul săptămânii trecute. Ministerul Justiției a fost reprezentat la eveniment de către secretarul de stat George Bogdan Ilea.

Lucrările, finanțate de Ministerul Justiției, au fost începute în anul 2018, valoarea investiției ridicându-se la suma de 20 de milioane de lei.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, George Bogdan Ilea a transmis mesajul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu:

Preocuparea pentru asigurarea bunelor condiții materiale în instanță nu este mai prejos în comparație cu preocuparea pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în aceste momente în care Parlamentul dezbate cele trei proiecte ale legilor de organizare a justiției. Misiunea Ministerului Justiției este de a se asigura că Justiția, ca serviciu public, dispune de un cadru legislativ și de condiții materiale care răspund așteptărilor calitative și cantitative ale cetățenilor, avocaților, magistraților, personalului auxiliar și tuturor celor care contribuie la înfăptuirea acestui serviciu public.

Elemente de context

Reabilitarea infrastructurii instanțelor judecătorești şi parchetelor reprezintă o prioritate strategică pe termen mediu a Ministerului Justiției, vizându-se atât repararea, amenajarea, modernizarea şi reabilitarea sediilor existente, construirea unor noi sedii de instanță, extinderea sediilor actuale, cât şi dotarea corespunzătoare a acestora.

Celeritatea în finalizarea programelor de investiții depinde însă și de rapiditatea și corectitudinea cu care șefii de instanțe derulează procedurile de licitație și de contractare. Pe un plan mai larg este important ca instanțele să crească gradul de absorbție și de utilizare a fondurilor pentru investiții alocate de Ministerul Justiției și să dimensioneze cererile de credite bugetare plecând de la nevoia reală a destinatarilor și capacitatea lor administrativă de utilizare.

Astfel, Ministerul Justiției are în derulare mai multe proiecte:

• Cartierul pentru Justiție
• Judecătoria Horezu (sediu nou)-este în curs de execuție din decembrie 2021;
• Judecătoria Costești (sediu nou)-este în curs de execuție din ianuarie 2022;
• Judecătoria Carei (reabilitare monument istoric)-licitația pentru selectarea constructorului a fost finalizată în luna mai 2022.

Alte trei obiective/lucrări sunt, de asemenea, în etapa de execuție:

• Judecătoria Luduș-sediu nou;
• Palatul de Justiție Brăila.

Trei obiective/lucrări se află în etapa de execuție-reproiectare:

• Tribunalul Sibiu - reabilitare, amenajare și extindere sediu;
• Judecătoria Șimleu Silvaniei – reparații capitale;
• Judecătoria Beclean - sediu nou.

Cinci obiective/lucrări se află în diferite faze ale etapei de proiectare: realizarea expertizelor tehnice, a studiilor de fezabilitate/DALI și a proiectelor tehnice:

• Palatul de Justiție Cluj - reparații capitale;
• Judecătoria Petroșani - reparații capitale și modernizare sediu;
• Tribunalul București și Judecătoria Sector 2 București;
• Judecătoria Turda-reparații;
• Tribunalul Arad-reabilitare.

Totodată, prin Compania Națională de Investiții se implementează un număr de alte 22 de obiective de investiții/lucrări de intervenții (sedii noi și reabilitări ale sediilor existente).


Publicat in: 10/10/2022