Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministerul Justiției implementează soluții digitale pentru facilitarea accesului la Justiție

În data de 18.11.2022, Ministerul Justiției a încheiat contractul de prestări servicii pentru dezvoltarea, testarea și punerea în funcțiune a noului sistem de management al cauzelor, în cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului electronic de management al cauzelor – ECRIS V”, finanțat prin Programul Operațional „Capacitate Administrativă”. Această versiune aduce un plus de performanță arhitecturii digitale a sistemului de Justiție și răspunde tuturor cerințelor de optimizare identificate în utilizarea vechiului sistem ECRIS IV.

Noul sistem electronic de management al cauzelor ECRIS V va îmbunătăți accesul la Justiție, printre avantajele preconizate ale acestuia numărându-se:

1. contribuția semnificativă la digitalizarea sistemului judiciar: una dintre funcționalitățile majore ale noului sistem ECRIS o reprezintă dosarul electronic, ce le va permite beneficiarilor o gestiune integral electronică a documentelor din dosare (la nivel de instanțe și parchete), însă fără a exclude utilizarea hârtiei, pentru a nu îngrădi accesul la Justiție al persoanelor care nu au posibilitatea utilizării tehnologiei;
2. reflectarea corespunzătoare și unitară a tuturor evoluțiilor care au avut și care vor mai avea loc în urma modificărilor cadrului legislativ și procedural;
3. interconectarea cu alte sisteme informatice existente, inclusiv implementarea unui standard al datelor;
4. ECRIS Instanțe va fi integrată cu aplicația ECRIS Portal Instanțe, care va deveni componenta cheie pentru digitalizarea sistemului judiciar și va putea fi folosită de persoanele interesate (părțile unui dosar, avocați și alții) în relație cu instanțele, în calitate de punct unic de interacțiune online – depunere de documente online, consultarea online a conținutului unui dosar etc. De asemenea, se va crea un portal similar pentru parchete (ECRIS Portal Parchete).

Contractul are o valoare de 46.899.010,87 lei cu TVA și se va desfășura pe o perioadă de 20 de luni.


Publicat in: 21/11/2022