Ministerul Justiției salută înființarea Serviciului de combatere a traficului de persoane din cadrul DIICOT
[:ro]Ministerul Justiției alocă toate resursele necesare pentru combaterea traficului de persoane. Un pas important a fost făcut recent prin înființarea unui serviciu dedicat combaterii traficului de persoane în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
În această nouă structură vor activa procurori a căror pregătire specială va urmări simultan îmbunătățirea cooperării cu victimele traficului de persoane, garantarea drepturilor acestora, precum și destructurarea rapidă a grupurilor infracționale organizate.
Această măsură constituie un pas important în implementarea Programului de Guvernare 2020-2024. Ministerul Justiției contribuie astfel la consolidarea capacității naționale de reacție împotriva traficului de persoane și traficului de copii.
În acest context, joi, 06.05.2021, la sediul Ministerului Justiției a avut loc o nouă reuniune a Grupului de Lucru privind protecția victimelor infracțiunilor.
Activitatea Grupului de Lucru a fost coordonată de către Secretarul General al Ministerului Justiției, domnul procuror Răzvan Horațiu Radu. În vederea îmbunătățirii reacției statale în materia protecției victimelor, inclusiv victimelor traficului de persoane, Secretarul General a reiterat importanța cooperării actorilor cu responsabilități în domeniu.
La lucrările Grupului au participat reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și Consiliului Național al Rectorilor, precum și reprezentanți ai Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Asociației Necuvinte, Salvați Copiii România și ai DECLIC.
Pe agenda reuniunii s-a aflat una dintre problemele recurente cu care se confruntă victimele și anume lipsa de informații despre drepturile lor. A fost propusă întocmirea unui Plan de acțiune care va urmări:
→ creșterea gradului de raportare a infracțiunilor prin încurajarea victimelor să apeleze la organele statale;
→ restabilirea încrederii victimelor în autorități și în posibilitățile de reparare a prejudiciilor de orice natură suferite;
→ evitarea revictimizării acestora;
→ într-un final, repararea dezechilibrului produs în viețile acestora și oferirea de posibilități concrete pentru depășirea traumei.
De asemenea, în cadrul reuniunii, directorul general al ANABI, domnul Cornel Virgiliu Călinescu, a anunțat operaționalizarea Fondului de Prevenire a Criminalității, parte integrantă a Strategiei Naționale pentru 2021 - 2025 privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni, inclusiv din cele privind traficul de persoane.[:]
Publicat in: 07/05/2021