Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministerul Justiției simplifică procedurile privind recunoașterea calificărilor profesionale de expert tehnic judiciar şi expert criminalist în conformitate cu prevederile europene

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară și a Ordonanţei Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică.

În esență, modificările legislative propuse simplifică procedura de recunoaştere a calificărilor profesionale atât cu privire la forma documentelor cerute, cât și cu privire la asigurarea posibilității efective de îndeplinire a procedurii prin mijloace electronice.

Astfel, prin intermediul platformei „Punctul de contact unic electronic”, care îndeplineşte rolul de Ghişeu Unic, aplicaţie în care Ministerul Justiţiei operează ca autoritate competentă, printre altele, şi pentru calificările profesionale de expert tehnic judiciar şi expert criminalist, se vor putea realiza următoarele:

- documentele necesare recunoaşterii calificării profesionale vor putea fi depuse în fotocopie, fără a mai fi necesară trimiterea unei copii legalizate;
- procedurile şi formalităţile ocazionate de procesul de recunoaştere a calificărilor profesionale vor putea fi îndeplinite în totalitate online.

Proiectul pune în acord și prevederile OG 2/2000 și OG 75/2000 cu obligațiile izvorâte din Directiva nr. 2005/36/CE privind recunoaștera calificărilor profesionale și din Directiva nr. 2006/123/CE privind serviciile în cadrul pieței interne.


Publicat in: 04/07/2022