Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministrul interimar al Justiției, la inaugurarea Palatului de Justiție Prahova

Ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, a participat miercuri, 8 septembrie 2021, la inaugurarea Palatului de Justiție Prahova.

La eveniment au mai participat premierul Florin Cîțu, președintele CSM, Bogdan Mateescu, președintele Tribunalului Prahova, Crina Mihaela Letea, președintele Curții de Apel Ploiești, Andra Corina Botez, parlamentari și reprezentanți ai administrației publice locale.

Ministrul interimar al Justiției a subliniat în discursul său: „Fără investiții permanente și consistente în sistemul judiciar nu se pot obține rezultate, astfel încât justițiabilii să aibă parte de un act de justiție de calitate și la termene rezonabile.

Investițiile în sediile instanțelor și parchetelor reprezintă una dintre nevoile imediate ale sistemului de justiție. Guvernul va aloca în continuare fonduri pentru ca justiția din România să funcționeze în cele mai bune condiții. Procesul de reformare a justiției din România trebuie să continue cu motoarele turate la maxim si va cuprinde consolidarea cadrului normativ, investițiile în oameni și  îmbunătățirea condițiilor logistice, elemente  necesare înfăptuirii unui act de justiție de calitate. Statul de drept poate fi consolidat doar cu o justiție reformată într-un timp cât mai scurt.”

Elemente de background:

Proiectul „Palatul de Justiție Prahova” a debutat în octombrie 1994, prin semnarea contractului de proiectare, iar primii indicatori tehnico-economici au fost aprobați prin HG nr.89/15.02.1996, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis pe data de 20.12.1996.

Deși durata de execuție inițială era de 36 de luni, antreprenorul general a executat lucrări, în mod constant, până în anul 2007 – când a intervenit insolvența, iar apoi, cu întreruperi, până în anul 2011, când lucrările au fost complet oprite.

Prin HG nr.273/03.04.2012 a fost actualizată valoarea investiției, iar prin HG nr.874/14.11.2013 s-a stabilit sursa de finanțare, aceasta realizându-se din fondurile alocate „Proiectului privind reforma sistemului judiciar”, finanţat prin Acordul de Împrumut nr. 4811 – RO, încheiat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Pe data de 21.11.2013, a fost încheiat un amendament la contractul de proiectare dintre MJ-DIPFIE și SC IPCT SA, prin care s-a renunțat la unul dintre obiectivele avute inițial în program, anume Palatul de Justiție Turda, în locul acestuia fiind inclus Palatul de Justiție Prahova. Astfel, acest obiectiv a fost preluat de către DIPFIE, structură/direcție în cadrul MJ specializată în implementarea proiectelor finanțate din împrumuturi BIRD care a supervizat, în întregime, reproiectarea, contractarea prin licitație a lucrărilor de executat conform reproiectării și execuția acestor lucrări, precum și asigurarea dirigenției de șantier. La acel moment, obiectivul era realizat în proporție de aprox. 40%, fiind executată doar structura de rezistență și pereții neportanți, în proporție de aprox.95%. De asemenea, erau executate șape ale pardoselilor și tencuieli de pereți, doar în anumite spații/încăperi, însă au fost demolate și refăcute ulterior, prin contractul de lucrări încheiat cu actualul antreprenor general, din cauza nivelului calitativ neconform.

Lucrările de construcții au fost reluate pe data de 15.01.2016 și au avut un termen inițial de realizare de 18 luni, însă din diverse motive acestea nu au fost finalizate decât în luna august 2021. De la 02.09.2021 cele două instanțe beneficiare, Curtea de Apel Ploiești și Tribunalul Prahova își desfășoară activitatea în această clădire.

 Principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului:

Arie construită: 3.750,00 mp;

Arie desfășurată: 19.678,46 mp;

Regim de înălțime: S+D+P+M+5E;

Nr.săli de judecată: Curtea de Apel Ploiești – 6, Tribunalul Prahova – 7;

Valoarea totală plătită de Ministerul Justiției pentru contractul de execuție lucrări după reproiectare este de 45.897.460,10 lei din care: 22.439.516,54 lei din credit extern BIRD (19.359.516,54 din Proiectul Reforma Sistemului Judiciar finanțat prin Acordul de Împrumut BIRD 4811RO si 3.080.000 lei din Proiectul Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare finanțat prin Acordul de Împrumut BIRD 8695RO) și 23.457.943,56 lei de la Bugetul de stat


Publicat in: 08/09/2021