Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3 – 22 noiembrie 2022

 

Emisiune: Sinteza zilei
Realizator: Radu Tudor
Invitat: Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei

Realizator: Domnule ministru Cătălin Predoiu, bună seara! E o zi specială pentru România, o zi în care Comisia Europeană a redactat un raport extrem de pozitiv în legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România. Ce anume a determinat Comisia Europeană să aibă, în sfârşit, o evaluare bună pe raportul MCV pe România?
Cătălin Predoiu: În primul rând, rezultatele din teren. S-a muncit foarte mult în acest an. Vorbesc strict din perspectiva Ministerului Justiţiei. Să nu uităm că am început foarte devreme, în ianuarie, cu elaborarea legii privind desfiinţarea SIIJ. Până la sfârşitul lui februarie, legea era trecută prin Parlament. Apoi, sigur, au fost cele trei legi ale Justiţiei, legi monumentale, voluminoase, complexe, care au rezolvat problemele ridicate nu numai de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ci şi de sistemul judiciar, în anii anteriori.

Realizator: Opoziţia de la USR a acuzat faptul că legile Justiţiei nu vor îndeplini criteriile Comisiei de la Veneţia, că nu vom primi un raport favorabil, că mecanismul MCV trebuie în continuare menţinut. Cât de mult a contat faptul că această importantă Comisie de la Veneţia a dat un aviz favorabil legilor Justiţiei, în contextul deciziei de astăzi de ridicare a mecanismului MCV pentru România?
Cătălin Predoiu: Comisia de la Veneţia, într-adevăr, a fost un alt punct important în acest proces complex. Există, în opinia Comisiei de la Veneţia, nu mai puţin de 21 de remarci pozitive la adresa conţinutului legilor. Cei care au marşat pe această paradigmă, a faptului că, neapărat, Comisia de la Veneţia va sancţiona conţinutul legilor au ignorat practic însuşi acest conţinut. Au rămas şi într-o fază depăşită a dezbaterii pe Justiţie. Pur şi simplu, nu s-au uitat în detaliu la conţinutul legilor şi poate că, din acest motiv, au anticipat greşit. A fost, într-adevăr, esenţială această opinie a Comisiei de la Veneţia şi noi vom rămâne în continuare disponibili, în contact cu Comisia de la Veneţia, vom coopera şi vom comunica permanent, nu numai cu comisia, ci cu toate autorităţile europene.

Realizator:
Domnule ministru, pe plan extern, Olanda a folosit menţinerea acestui Mecanism de Cooperare şi Verificare drept pretext pentru a se opune aderării României la spaţiul Schengen. Acum, că va fi eliminat mecanismul MCV, cât de mult va cântări în balanţa negocierilor din JAI ca Olanda să accepte, în sfârşit, România în Spaţiul Schengen?
Cătălin Predoiu: România nu a făcut niciodată formal o legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi procesul de aderare la Schengen. Este o discuţie care s-a născut în plan european. România a venit totdeauna cu contraargumente în toate ministerele de linie - în Ministerul de Interne, în Ministerul Justiţiei, în Ministerul Afacerilor Externe, cu privire la faptul că nu ar exista o conexiune, dar nu poţi să ignori realitatea. Realitatea este că, în dezbaterea politică la nivel european şi în dezbaterea diplomatică instituţională, se discută în aceşti termeni şi, din această perspectivă, era esenţial ca acest raport să fie unul pozitiv. Olanda, într-adevăr, a ridicat totdeauna problema unui raport pozitiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Ei bine, acest raport pozitiv este astăzi pe site-ul Comisiei Europene şi eu sper ca acest lucru să conteze.

Realizator:
A fost greu pentru dumneavoastră să obţineţi acest rezultat pozitiv în legătură cu MCV-ul? A devenit un soi de obsesie naţională acest mecanism şi ar fi, probabil, stimulat sentimentele antieuropene aici, pe plan intern, în România.
Cătălin Predoiu: Aş minţi să spun că a fost uşor, dar până la urmă... unde e? N-a fost mai dificil, să spunem, decât operaţia unui chirurg care salvează o viaţă, domnule Radu Tudor, sau a unui profesor care, nu ştiu, luminează o minte a unui copil, sau a unui soldat român care e la datorie. Peste tot e dificil, dar nu sunt aici ca să vorbesc despre asta. Trebuie să rezolvăm problemele, fiecare la locul nostru de muncă.

Realizator:
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, mulţumesc pentru acest interviu!
Cătălin Predoiu: Şi eu vă mulţumesc!


Publicat in: 23/11/2022