Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


 Ministrul Justiţiei: Continuăm digitalizarea sistemului de justiţie

[:ro]

Ministrul Justiţiei, domnul Stelian ION, a avut astăzi o discuţie în format video-conferinţă cu doamna Maris LAURI, ministrul Justiţiei din Estonia. Subiectul central a fost experienţa de succes a Estoniei în digitalizarea justiţiei. „Sistemul de justiţie din Estonia se caracterizează prin unele dintre cele mai avansate tehnologii ale informaţiilor şi comunicaţiilor utilizate în instanţele judecătoreşti”, consemnează Comisia Europeană în Raportul privind Statul de Drept, publicat la 30 septembrie 2020.

„Admirăm progresele remarcabile în domeniul digitalizării şi dorim să vedem dacă soluţiile identificate şi aplicate de dumneavoastră pot fi adaptate şi la sistemul românesc. În egală măsură, suntem interesaţi de modalitatea în care aţi construit sistemul de gestionare a acestui proces şi de rolul pe care îl are fiecare instituţie din sistemul judiciar.” a spus Stelian ION.

În context, menționăm că, în Estonia, accesul la bazele securizate de date ale instituțiilor publice, inclusiv ale instanțelor și parchetelor, se face utilizând codul numeric personal.

Cu privire la procedurile din cadrul instanțelor și parchetelor, obiectivul pe termen mediu al autorităților estoniene este eliminarea dosarelor în format hârtie la nivel național. Dosarul electronic este deja utilizat în toate procedurile şi reunește documente şi date din bazele de date ale tuturor instituțiilor cu competențe pe fiecare materie. Inteligența artificială este folosită pentru anonimizarea hotărârilor judecătorești.

De asemenea, semnătura electronică este folosită pe scară largă, pe baza microcipului inclus în cartea de identitate.

[:]


Publicat in: 16/03/2021