Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministrul Justiţiei: Punem în dezbatere publică un proiect de lege aşteptat şi necesar mediului de afaceri

[:ro]

Ministerul Justitiei a finalizat și pune în dezbatere publică proiectul de lege pentru transpunerea Directivei Uniunii Europene privind  restructurarea și insolvența. Acesta vine cu o regândire structurală și conceptuală a mecanismului de prevenire a insolvenței – a precizat ministrul Justiției.

Întrucât acest mecanism, în reglementarea în vigoare, s-a dovedit ineficient și neatractiv, se propun prin proiectul de lege proceduri clare, simple și eficiente, care să încurajeze companiile și creditorii să apeleze la restructurare încă de la primele semne de dificultate.  Cresc, astfel,  șansele de redresare a afacerilor, sunt salvate locuri de muncă și valoarea din companiile românești.

Proiectul prevede o nouă procedură pre-insolvență, în cea mai mare parte a sa extrajudiciară, acordul de restructurare preventivă, și reconstruiește, în lumina standardelor Directivei, concordatul preventiv. Suspendarea pe o perioadă determinată a executărilor silite, regula păstrării de către debitor a administrării afacerii, cerințe de vot echilibrate, procedură suplă de confirmare de către instanță a rezultatelor negocierilor sunt doar câteva dintre instrumentele care ne așteptăm să aducă eficienţă acestor proceduri. Sunt create, în spiritul Directivei, garanții adecvate pentru creditori, care să le confere încredere pentru a finanța o restructurare a afacerii şi să le asigure o recuperare a creanțelor superioară celei din insolvență.

Ministerul Justiției va susține adoptarea cu celeritate a acestei legislații privind procedurile de restructurare și va sprijini crearea mecanismului de avertizare timpurie a debitorilor aflați în dificultate.

[:]


Publicat in: 19/03/2021