Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministrul Justiției, Stelian Ion, discuții importante la Luxemburg la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne

La data de 7 iunie 2021, ministrul Justiției, Stelian Ion, a participat, la Luxemburg, la lucrările Consiliului Justiție și Afaceri Interne, prima reuniune în format fizic a miniștrilor justiției de la declanșarea pandemiei COVID.

Președinția portugheză a Consiliului UE a inclus pe agendă numeroase subiecte aflate în dezbatere la acest moment în Consiliu.

Miniștrii justiției au agreat textele propunerilor de regulamente privind: legea aplicabilă efectelor față de terți ale cesiunilor de creanțe, sistemul de comunicare electronică pentru cooperarea judiciară (e-CODEX), statutul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE. Acestea vor constitui baza pentru negocierile cu Parlamentul European în cadrul procedurii legislative ordinare.

Miniștrii au avut schimburi de opinii cu privire la două teme de actualitate: aspectele relevante pentru domeniul justiției din propunerea de regulament privind o piață unică pentru serviciile digitale, respectiv statutul procurorilor în statele membre, inclusiv din perspectiva cooperării judiciare, în contextul statului de drept.

Un punct extrem de important al agendei a privit recenta operaționalizare a Parchetului European, la 1 iunie 2021. În acest context, ministrul a amintit că România a lansat a doua procedură de selecție a 9 procurori europeni delegați, cu termen de finalizare iulie 2021. „Procesul de selecție al procurorilor europeni delegați trebuie să fie robust, solid, astfel încât să nu se vulnerabilizeze credibilitatea și funcționarea EPPO”, a declarat ministrul Justiției.

În marja reuniunii, ministrul Justiției a avut o întrevedere cu comisarul pentru justiție Didier Reynders. Cei doi demnitari au discutat despre legile justiției și desființarea SIIJ, comisarul precizând că acestea reprezintă elemente esențiale în contextul MCV și al statului de drept. Comisarul a mai făcut referire la importanța respectării de către România a hotărârii CJUE din 18 mai 2021.

De asemenea, Stelian Ion a discutat cu miniștrii justiției din Italia și Franța, Marta Cartabia, respectiv Eric Dupond-Moretti, pe teme de cooperare bilaterală.

Această reuniune ministerială a fost ultima din mandatul Președinției Portugheze a Consiliului UE, de la 1 iulie președinția rotativă urmând a fi preluată de Slovenia.


Publicat in: 10/06/2021